Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru luovutti vuoden 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot keskiviikkona 24.9.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) on opetus- ja kulttuuriministeriön asiatuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä. Palkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Palkintoja esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta myönnettiin tänä vuonna seitsemän.

Tiedekeskus Heurekan alullepanijoita olivat dosentit Tapio Markkanen, Hannu I. Miettinen ja Heikki Oja ja alkusysäyksenä toimi 20.–26.5.1982 Helsingin Säätytalolla pidetty Fysiikka 82 -näyttely. Saman vuoden syksyllä perustettiin tiedekeskusprojekti, josta syntyi Tiedekeskussäätiö vuosien 1983–1984 vaihteessa. Säätiön alkuperäiset perustajajäsenet olivat Helsingin yliopisto, Teknillinen korkeakoulu, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Teollisuuden keskusliitto. Tiedekeskuksen sisältösuunnitelma valmistui 1986. Vantaan Tikkurilaan sijoittunut rakennus valmistui 1988 ja Tiedekeskus Heureka avattiin yleisölle 28.4.1989. Professori Per-Edvin Persson toimi Heurekan tieteellisenä johtajana vuosina 1987–1991 ja sen jälkeen tiedekeskus Heurekan pitkäaikaisena toiminnanjohtaja vuosina 1991–2013. Heureka kehittyi Perssonin johdolla kansainvälisesti arvostetuksi tiedekeskukseksi, joka tunnetaan alalla innovatiivisista ja laadukkaista vuorovaikutteisista näyttelyistään.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon perusteluissa todetaan mm. seuraavasti: ”Neljännesvuosisata sitten (28.4.1989) ovensa avannut Tiedekeskus Heureka on tieteen kvartaalin aikana kehittynyt kansalliseksi tiedeviestinnän instituutioksi ja kansainvälisesti erittäin arvostetuksi tiedekeskukseksi. Vuositasolla Heurekassa käy noin 285 000 kävijää, joista arviolta 10-17 % on ulkomaalaisia. Näyttelyjen kansainvälisen vaihtotoiminnan ansiosta Heurekan näyttelyitä on nähnyt yhteensä lähes 24 miljoonaa henkeä. Näistä 70 % on nähnyt näyttelyn maamme rajojen ulkopuolella.”

”Heurekan 25-vuotisjuhlavuotena on korkea aika muistaa Tiedekeskuksen syntyyn ja sen toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen liittyviä henkilöitä. Professori Tapio Markkasen, dosentti Heikki Ojan ja professori Per-Edvin Perssonin työ ansaitsee tulla palkituksi. He asettivat ne toiminnan suuntaviivat, joiden ansiosta Heureka on noussut maailman mittakaavassa merkittäväksi tiedekeskukseksi. Heurekan juhlavuotta synkensi tieto Heurekan syntyyn keskeisesti vaikuttaneen filosofian tohtori Hannu I. Miettisen kuolemasta. Nyt jaettava valtionpalkinto korostaa myös Hannu I. Miettisen muistoa ja perintöä Heurekan yhä jatkuvassa tarinassa.”

Lähde: www.epressi.com