San Francisco on vuonna 2009 perustettu yritys, jonka toimisto sijaitsee Helsingin Töölössä. Yrityksen nimi ja liikeidea liittyy San Franciscon alueeseen Kaliforniassa johon Piilaaksokin kuuluu – missiona on auttaa nostamaan suomalaisten teknologialähtöisten kasvuyritysten markkinointiosaaminen kansainväliselle tasolle.

“On tärkeää ymmärtää mediasuhteissa miten kiinnostavat uutisaiheet syntyvät ja miten niitä tarjotaan toimittajille ja bloggaajille. Tärkeintä on hyvät tarinat siitä, miten uudet tuotteet ja teknologiat liittyvät suurempiin trendeihin ja markkinoiden muutoksiin. Suomalaiset yritykset puhuvat mielellään tuotteista, kun sen sijaan pitäisi puhua mitä vaikutuksia niillä on toimialan liiketoimintaympäristöön sekä kuluttajatuotteilla päivittäiseen elämäämme,” kertoo San Franciscon perustaja ja markkinointijohtaja Juhani Polkko.

Diplomaattiuran jälkeen David Mac Dougall työskenteli ABC-televisiokanavan toimittajana ensin Yhdysvalloissa ja sittemmin Lähi-Idässä, mm. Fox Newsin Irakin ja Afganistanin sotakirjeenvaihtajana. Kahdentoistavuoden toimittajauransa aikana hän on uutisoinut startupeista, mutta myös maailmaa mullistavista tapahtumista kuten Osama bin Ladenin kuolemasta, Japanin tsunamista ja ydinvoimalaonnettomuudesta sekä monista viihde- ja urheilutapahtumista. Päivätyönsä ohella Mac Dougall jatkaa freelance-toimittajana Forbes ja VICE -verkkojulkaisuissa.

“Suomeen on kehittynyt todella dynaaminen startup-yrittäjyyskulttuuri, jossa tähdätään kansainvälisille markkinoille jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Haluamme vahvistaa yritysten sisäistä markkinointiviestinnän osaamista tekemällä työtä tiiviisti yhdessä yrittäjien kanssa. Julkisuudessa viestinnän ongelmista on jo puhuttu pitkään, mutta edelleen näkisin niiden olevan pitkälti samoja: Liika tuotekeskeisyys – asiakas unohtuu, tarinan puute – miksi yritys on olemassa, liian monimutkainen ydinviesti – mitä yritys tarjoaa ja kenelle, sekä oikea äänensävy ja kieliasu,” Mac Dougall on havainnut asuessaan Suomessa kolmen vuoden ajan.

San Franciscon asiakkaat ovat useimmiten käynnistysvaiheeseen tai aikaisen kasvun vaiheeseen päässeitä startuppeja, joiden rahoittajina on suomalaisia ja ulkomaisia pääomasijoittajia. Vaikka määrällisesti startup-sijoitukset ylsivät vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla ennätystasolle, sijoitusten kokonaissumma laski Suomen Pääomasijoitusyhdistyksen mukaan 54 miljoonaan euroon.

“Yhä varhaisemman vaiheen startupit ymmärtävät markkinointiviestinnän arvon. On todella haastavaa alkaa rakentamaan yrityksen tarinaa julkisesti siinä vaiheessa, kun yritys on jo kaksi vuotta vanha. Joissakin tapauksissa kannattaa alussa pysyä hiljaa, mutta useimmiten on järkevämpää ottaa markkinointiviestintä myynnin ja tuotekehityksen avuksi. Kaikkea ei tietenkään kannata paljastaa heti,” arvioi Polkko ja jatkaa: “Tavoitteenamme on, että yritykset käyttäisivät puolet rahoituksestaan myynti- ja markkinointipanostuksiin. Markkinointiviestinnän tulokset näkyvät yleensä jo muutaman kuukauden sisällä: Myyntiajat lyhenevät, potentiaaliset asiakkaat ottavat itse yhteyttä, ja yritykset pääsevät kansainvälisten sijoittajien, analyytikkojen sekä ostajakandidaattien tutkalle”.

Toimiston asiakkaita ovat mm. Walkbase, Cabforce sekä Kiosked, ja tämän lisäksi yritys on tehnyt kaksi sijoitusta tänä vuonna siemenvaiheen yrityksiin. San Francisco tunnetaan myös sen omasta mediasta, Startup100:sta, joka listaa suomalaisia startup-yrityksiä verkkonäkyvyyden perusteella.