Journalististen standardien ja etiikan päällikön tehtävänä on arvioida vastaavien toimittajien tukena Ylen journalismin laatua sekä journalistisen etiikan ja standardien toteutumista Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisten ohjeiden mukaisesti. Hän myös laatii arviointinsa perusteella vastaavien toimittajien hyväksyttäväksi kehitysehdotuksia Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiin ohjeistuksiin ja järjestää tarvittavaa koulutusta ja tukea toimituksille.

Vastaavia toimenkuvia on tällä hetkellä myös muissa johtavissa eurooppalaisissa julkisen palvelun yhtiöissä Pohjoismaissa ja BBC:ssä.

Laadukas journalismi on Ylen julkisen palvelun toteutuksen kulmakivi. ”Kykymme tuottaa korkeatasoista journalismia on Ylen uskottavuuden ja myös laajan suomalaisen sananvapauden kannalta keskeisen tärkeä nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

”Siksi Yle huolehtii journalisminsa laadusta ja kyvystä pitää yllä korkeita journalistisia standardeja muuttuvassa, pirstaleisessa, ja usein ristiriitaisessakin
mediaympäristössä.”

Riitta Pihlajamäki on toiminut Ylessä myös monissa johtotehtävissä: Yle TV1:n ajankohtaisohjelmien tuottajana, asia- ja ajankohtaisohjelmien tilaajana, Yle TV1:n ohjelmajohtajana ja viime vuodet suomenkielisistä tv-kanavista vastaavana julkaisupäällikkönä. Pihlajamäellä on myös laaja kokemus kansainvälisistä tehtävistä muun muassa EBU:n televisiokomiteassa. Lisäksi Pihlajamäki on edustanut Yleä Julkisen sanan neuvoston
kannatusyhdistyksessä.