Mainonnan eettinen neuvosto käsitteli kokouksessaan 27.8. jalkapallon MM-kisoihin liittyvää veikkausmainosvideota, jota Veikkaus esitti verkkosivuillaan ja YouTubessa kesäkuussa. Mainoksessa jalkapallon pelaaja Lassi Hurskainen esittelee jalkapallotaitojaan ja kuvataan kahta naista biljardipöydän ääressä ja sängyn päällä. Kuvaus keskittyy muun muassa naisten takamuksiin.

”Videolla esiintyvät naiset on esitetty katseenvangitsijoina ja seksiobjekteina”, toteaa mainonnan eettisen neuvoston sihteeri Riina Hero. ”Mainoksessa on kuvaustavalla ja naisten vaatetuksella esitetty seksuaalisia vihjailuja, joilla ei ole tekemistä kisaveikkauksen kanssa”, Hero sanoo.

Neuvosto korostaa päätöksessään mainostajan ammatillista ja yhteiskunnallista vastuuta. Neuvoston mukaan jalkapallovideot kiinnostavat myös alaikäisiä, minkä vuoksi toisen sukupuolen halventava käyttäminen on erityisen moitittavaa.

”Jos mainostaja epäilee mainoksen hyvän tavan mukaisuutta, voi siitä pyytää mainonnan eettiseltä neuvostolta ennakkolausuntoa. Näin mainostaja torjuu julkisuuskolhut jo ennalta”, Hero muistuttaa.

Punaisen Ristin testamenttikysely hyväksyttiin

Mainonnan eettinen neuvosto antoi lausunnon myös Punaisen Ristin tukijoilleen lähettämästä testamenttikyselystä. Punaisen Ristin oman lausunnon mukaan kyse ei ole mainonnasta vaan kyselytutkimuksesta.

Neuvosto katsoo, että kyse on varainhankinnan suoramarkkinoinnista, johon voi soveltaa markkinoinnin perussääntöjä. Punainen Risti ei sääntöjen mukaan ole toiminut hyvän mainostavan vastaisesti.

”Neuvosto ei ota kantaa hyvän maun mukaisuuteen, ainoastaan hyvään mainostapaan”, toteaa Hero. ”Testamentin teko herättää tunteita, joten mainonnassa olisi syytä noudattaa hienotunteisuutta”, hän huomauttaa.

Mainonnan eettinen neuvosto antaa lausuntoja yksittäisten mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Lausuntoja voivat pyytää kuluttajat, elinkeinonharjoittajat, viranomaiset ja järjestöt. Mainonnan eettisen neuvoston toiminnasta vastaavat Mainonnan Neuvottelukunta sekä Keskuskauppakamari, jossa neuvoston sihteeristö toimii. Annetut lausunnot ovat julkisia.