Elleivät sanomalehdet saa riittävästi tuloja, ne eivät voi täyttää yhteiskunnallista tehtäväänsä, ja demokratia heikkenee, Larry Kilman, liiton pääsihteeri toteaa.

Sanomalehtien roolia yhteiskunnassa ei pidä aliarvioida. Se ei ole koskaan ollut näin ratkaisevaa kuin nykyisin. ”Jos sanomalehtiyhtiöt eivät voi tuottaa riittävästi tuloja digitaalisuudesta, ja jos ne eivät kykene tekemään kiinnostavia palveluita lukijoille ja mainostajille, ne on tuomittu tarjoamaan keskinkertaisia tuotteita, joilla ei erotuta massauutisoinnista. Kestävien liiketoimintamallien löytäminen digitaaliselle uutismedialle ei ole tärkeää pelkästään liiketoiminnalle, vaan myös terveelle yhteiskunnalliselle keskustelulle”, hän sanoo.

Sanomalehtien mainostulot laskivat koko maailmassa kuusi prosenttia viime vuonna edellisvuodesta. Digitaaliset mainostulot kasvoivat 11 prosenttia, mutta niiden osuus on vaatimaton koko internet-mainonnasta. Suurin osa digituloista menee Googlelle, Kilman kertoo.

Sanomalehdissä digimainostulojen osuus vain seitsemän prosenttia mainostuloista keskimäärin.