Ilta-Sanomien Suurhyökkäys-sovelluksen avulla Suomen kohtalon ratkaisseita Karjalan kannaksen suurtaisteluita on mahdollista seurata aivan uudella tavalla.Myyntiin tulleessa sovelluksessa Kannaksen tapahtumat aukeavat lukijoille päivä päivältä 37 peräkkäisenä päivänä. Tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin 9. kesäkuuta, tasan 70 vuotta suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Interaktiivinen sovellus äänineen, kuvineen ja videoineen herättää tapahtumat ihan tavalla henkiin. Asia koskettaa minua, koska edesmennyt isäni taisteli Kannaksella tuolloin nipin napin henkiin jääneenä.

Sarja on tehty jokaiselle suurhyökkäyksen päivälle. Ensimmäinen jasko 9.6.alkaen oli ladattavissa ilmaiseksi, mutta mutta muiden päivien tarinat on ostettava. Hinta tosin on edullinen.

Kannaksen tapahtumien hahmottamista helpottavat hyökkäyksen etenemisestä kertovat kartat. Sotilaan näkökulman tapahtumiin tuo 23-vuotiaan Esko Ikosen päiväkirja rintamalta. Ilta-Sanomat julkaisee sovelluksessa myös Päämajan tiedusteluosaston sodan aikana laatimia salaisia viholliskatsauksia. Autenttisista papereista voi lukea, millaisena yleistilannetta kunakin päivänä pidettiin.

Graafikko Petri Parkkisen interaktiiviset kalustoesittelyt antavat mahdollisuuden tutustua suurhyökkäyksen aikana käytössä olleeseen sotakalustoon.

Sovelluksen Video-osiossa nähdään sekä autenttista liikkuvaa kuvaa sota-ajan filmeistä että suurhyökkäyksessä mukana olleiden veteraanien haastatteluja. Veteraanit kertovat koskettavasti Kannaksen tulihelvetistä ja siitä, kuinka uskomaton torjuntavoitto lopulta saavutettiin. Ensimmäisen jakson video oli mielestäni liian lyhyt ja epäselvä. Toivottavasti jakossa videota tulee enemmän, samoin ääniselostuksia.

Suurhyökkäys-sovelluksessa on kaikkiaan yli 500 sivua materiaalia.

iPad-sovellukset tuovat mediataloille paljonkin vielä uutta liikeetoimintaa, koska sovellusten käyttöarvo on korkea. Sovelluksessa yhdistyvät sekä kirjoitettu sana, ääni, liikkuva kuva, grafiikka, arkistojen kuvat ja kartat. Tätä sovellusta kelpaa katsella.