– Iso osa suomalaisista ei välttämättä edes tiedä kuuntelevansa nettiradiota. Lähes kaikki älypuhelimien käyttäjistä kuuntelee radiota juuri verkon kautta. Autoissa kuulijat ovat yleensä FM-taajuudella, mutta matkapuhelimen käyttö mullistaa kuuntelutottumukset, Radio Ravun pääomistaja Timo Uusi-Kerttula kertoo.

Radio Rapu on politiikkaan ja talouteen keskittynyt puheradio, joka kuuluu verkon lisäksi myös Helsingissä analogisella FM-taajuudella 89,7 MHz. Vanhenevaan tekniikkaan ei aseman omia varoja haluta tuhlata vaan FM-taajuuden rahoittamiseen Radio Rapu etsiikin ratkaisua yhteisörahoituksesta.

– Jotta toimintaamme jatkaminen olisi järkevää FM-taajuudella, tarvitsemme apua kuulijoilta. Meitä voi tukea mesenaatti.me-palvelussa, Uusi-Kerttula sanoo.Ravun kuulijakunta on pääosin älypuhelimien omistajia, joiden koulutustaso on korkea, joten heille kännykän käyttäminen mediakuunteluun on tuttua.

– Saavutamme noin 50.000 viikoittaista nettikuulijaa, kun taas analogisella puolella arvioimme kuulijamäärästä on jonkin verran pienenmpi, kulujen ollessa kuitenkin monikymmenkertaiset, valottaa Uusi-Kerttula.

Ruotsalainen SBS Discovery Radio Ruotsi käynnisti useita väliaikaisia popup-asemia, jotka toimivat internetissä.

– Heillä on oma digialustansa kanavilleen. Peräti 90 prosenttia eräänkin kanavan kuulijoista käyttää älypuhelinta kuunteluunsa.

Myös Sveriges Radio on julkaissut uuden version radiomobiilisovelluksestaan. Yli 350 000 henkilöä käyttää jo sovellusta ja mobiilikuuntelu on koko ajan kasvussa.