Yhdistys jakoi myös Jääraappa-palkinnon, joka on tunnustus avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämisestä yhteiskunnassa.

Palkinto myönnettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle, joka avasi viime vuonna kuntien elintarvikevalvonnan raportit internetiin kenen tahansa tutustuttaviksi. Palkinnon vastaanottivat pääjohtaja Matti Aho ja projektipäällikkö Marina Häggman.

Palkintojen perustelut

Lumilapio 2013

Helsingin huumepoliisia käsittelevä juttusarja
Minna Passi ja Susanna Reinboth, Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi ovat tehneet perusteellista selvitystyötä Helsingin huumepoliisin ja sen päällikön toimista. Jutuissa paljastetaan muun muassa poliisin poikkeuksellisia käytäntöjä tietolähdetoiminnassaan. Työ on tuottanut suuren määrän vakuuttavia omia uutisia aiheesta, josta on erittäin hankala saada todennettua tietoa. Poliisin oman toiminnan lainmukaisuuden ja asiallisuuden tutkiminen on vaikea ja yhteiskunnallisesti merkittävä aihe. Toimittajat ovat käyttäneet tehokkaasti laajaa ja monipuolista lähdeverkostoa. He myös avaavat esimerkillisellä tavalla lähteiden käyttöä yleisölleen.

Jääraappa 2013

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oiva-palvelu

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira avasi vuonna 2013 nettipalvelun, jossa kuka tahansa voi perehtyä kuntien elintarvikevalvonnan raportteihin. Täydentyvä ja laajentuva Oiva-palvelu on erinomainen esimerkki viranomaistoiminnan läpinäkyvyyden lisäämisestä. Avoimesta tietokannasta on hyötyä sekä journalisteille että ennen kaikkea yleisölle. Palkinnon myötä yhdistys kannustaa muitakin viranomaisia lisäämään avoimuutta ja tuomaan tietoa kansalaisten saataville helposti käsiteltävässä muodossa.

Yhdistyksen kotisivut