Tässä ovat vuoden 2013 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.

Vuoden juttu

Timo Haapala, MTV Uutiset: Ulkoministeriön tietomurto
Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Katarina Baer Helsingin Sanomista sekä Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski Kauppalehti Optiosta.

Vuoden journalistinen teko

Me tiedämme missä asut -projekti,
Yle, Hannele Valkeeniemi, Aki Kekäläinen, Jarkko Ryynänen
Tyylikkäästi toteutetussa projektissa käsitellään internetissä raivoavaa vihaa eri mieltä olevia kohtaan. Vihapuheen kohteeksi joutuneet kertovat hätkähdyttävistä kokemuksistaan projektin verkkosivuilla ja aiheen käsittely kytkettiin myös television ajankohtaisohjelmiin. Verkkosivusto sisältää haastattelujen lisäksi esimerkiksi tietoa vihapuheen lainsäädännöstä, keskustelufoorumin ja mahdollisuuden osallistua aihetta käsittelevään tutkimukseen.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Kriisi? Crisis? -verkkosivusto ja Long Play.

Vuoden journalisti

Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat
Saska Saarikoski on taitava toimittaja, joka hallitsee niin kolumnien kirjoittamisen, haastattelut kuin laajojen juttujen tekemisen. Jutuissa on vahva näkökulma ja ne aiheuttavat usein vilkasta mielipiteenvaihtoa. Hän on myös seurattu ja särmikäs keskustelija sosiaalisessa mediassa. Saarikoskella on kykyä sekä löytää uusia ilmiöitä että kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla freelancer Eeva-Liisa Hynynen ja Moskovan kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén Hufvudstadsbladetista ja Svenska Dagbladetista.

Yleisön suosikki

11-Kollektiivi ja Kaskas Media
Kriisi? Crisis? -verkkosivusto
Kriisi? Crisis? on 11 kuvaajan (11-kollektiivi) ja 11 kirjoittajan (Kaskas Media) tuottama digitaalinen kuvajournalistinen julkaisu. Suomeksi ja englanniksi toteutetussa komeassa kokonaisuudessa tarkastellaan erilaisia kriisejä kymmenessä eri maassa. Tekijät laajentavat julkaisullaan kuvajournalismin mahdollisuuksia tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla.

Suuren journalistipalkinnon palkintolautakuntaan kuuluvat
tänä vuonna

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, Yle Uutiset
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus
Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi
Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja
Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja,
vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto