Kainuun lehtien nykyinen varhaisjakelija Itella on irtisanonut varhaisjakelusopimuksia Kainuun lisäksi useimmissa muissa maakunnissa myös Pohjois-Suomessa.

Alma Aluemedian johtaja Kari Juutilainen kertoo, että Kainuussa Itellan kanssa ei päästy edes hintaneuvotteluihin. Itella halusi rakentaa Pohjois-Suomeen laajemman varhaisjakeluverkoston, ja koska tämä suunnitelma ei toteutunut, yhtiö ei halunnut jatkaa Kainuun varhaisjakeluja lainkaan.

Kainuun Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki muistuttaa, että toimiva varhaisjakelu maakunnan taajamissa on välttämätöntä eikä sen palvelutasosta haluta tinkiä. Hänen mukaansa hyvään palvelutasoon kuuluu myös lehden viikonvaihdejakelun turvaaminen maaseudulla.

– Painotalona liiketoiminnan laajentaminen jakeluun on meille luonteva ratkaisu. Haluamme jatkaa tuotantoketjua painamisesta jakeluun ja tarjota lehdille kokonaisvaltaisempaa palvelua, sanoo Suomalainen Lehtipaino Oy:n toimitusjohtaja Tenna Talvi-Pietarila.

Suomalainen Lehtipaino Oy perustaa Talvi-Pietarilan mukaan jakeluliiketoimintaa varten erillisen yhtiön, jonka pääomistaja on lehtipaino. Suomalainen Lehtipaino Oy on Kajaanissa toimiva kirjapaino, joka painaa muun muassa Kainuun Sanomat sekä Alma Aluemedian kainuulaiset paikallislehdet sekä kaupunkilehti Koti-Kajaanin.

Alma Aluemedian Pohjois-Suomen muiden lehtien varhaisjakelujen jatkuminen on ratkeamassa Itellan sopimusten päättyessä. Tornion pienen erillisalueen jakelu siirtyy heinäkuun alusta Aluemedian jakeluyhtiölle Alma Manulle, joka huolehtii entuudestaan sekä Pohjolan Sanomien että Lapin Kansan varhaisjakeluista. Kahden paikallislehden, Raahen Seudun ja Pyhäjokiseudun jakelu ratkaistaan syksyyn mennessä yhdessä Kalevan kanssa.

Alma Mediaan kuuluva Alma Aluemedia kustantaa viittä alueellista sanomalehteä, 17 paikallislehteä ja yhdeksää kaupunkilehteä eri puolilla Suomea. Yksikköön kuuluu myös paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu.