Perinteisen journalismin kannattajat eivät hyväksy sellaista toimittamista, josta joku kolmas osapuoli on maksanut. Perinteiseen journalismiin kuuluu, että median kustantaja maksaa toimittajilleen palkan siitä, että he tekevät laadukkaita ja riippumattomia juttuja. Niiden ansiosta lukijat ovat niin kiinnostuneita kyseisestä mediasta, että mainostajien kannattaa sijoittaa maksettuja mainoksiaan niihin. Pelin säännöt ovat äärimmäisen selkeät.

Uusi aikakausi kuitenkin muuttaa median toimintoja. Uudet sisällön julkaisemisen tavat, kuten ns. sisältömarkkinointi ja brändijournalismi ovat fiksuja keinoja  välittää kaupallista viestiä lukijoille. Välityskanavat ovat tässä tapauksessa kuitenkin ilmaisia. Webin ilmaissivustoilla julkaistut toimittajien kirjoittamat kaupalliset tekstit eivät olekaan varsinaisesti journalismia, vaan mainontaa tai myynninedistämistä. Aineisto voi silti olla luettavaa ja tarpeellistakin kuluttajille, mutta näitä tekstejä ei pidä mielestäni sotkea journalismiin.

Journalismiin ei kuulu eikä saa kuulua kolmannen osapuolen maksua. Journalismin ja mainonnan raja ei voi häipyä, koska kyseessä on kaksi ristiriidassa olevaa asiaa.

Silloin kun kuluttaja maksaa median sisällöstä, on ehdottomasti saatava lukea ei-kaupallisin perustein laadittua tekstiä. On lukijan hämäämistä, jos toimittaja nostaa palkkaa kahdesta suunnasta. Sellaisen median sisältöön ei voida luottaa. Luultavasti Sanoma kuitenkin selvästi tuo ilmi mm. Gloria-lehdessä, mikä on advertoriaalia, mainostekstiä ja mikä on oikeaa journalismia. Ellei tuo, lehdestä ei pitäisi periä maksua kuluttajilta.

Asiakaslehdissä ja yrityksen web-sivuilla julkaisema aineisto on lähtökohtaisesti laadittu aina yrityksen markkinoinnin ja myynnin näkökulmasta. ”Brändijournalismi” tai oikeasti sitä pitää kutsua brändikirjoittamiseksi on järkevää, fiksua ja kannatettavaa toimintaa, jolle on yhä kasvava kysyntä ja tarve. Lukijat kyllä osaavat näissä tapauksissa erottaa, että kyseessä on firman mainosteksti ja suhtautuvat siihen asiaan kuuluvalla kriittisyydellä tarvittaessa.