”Otin kuvan kaverista ja haluun laittaa sen nettiin. Mitäs nyt?”

Kuvaaminen on tämän ajan lasten ja nuorten tapa havainnoida ympäröivää maailmaa. Kuvilla tutkitaan ja ilmaistaan myös omaa persoonaa. Älypuhelimen sovelluksilla kuvat vilahtavat parilla näpäytyksellä nettiin. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä seurauksia kuvan julkaisemisella voi olla niin itselle kuin kuvissa näkyville kavereille.

Mediataitoviikon järjestäjäorganisaatiot ovat laatineet laajan opetusmateriaalin, jonka avulla kouluissa voidaan käsitellä kuvaamista ja kuvien julkaisemista eri näkökulmista. Materiaalissa keskitytään omakuvien eli selfieiden ottamiseen ja julkaisemiseen.

Mediataitoviikko näkyy vessoissa ja busseissa

Mediataitoviikkoon on ilmoittautunut mukaan lähes 1400 koulua, nuorisotaloa ja kirjastoa ympäri Suomen. Kukin niistä järjestää omannäköistään toimintaa Mediataitoviikolla, esimerkiksi valistuskampanjoita vessoissa. Mediataitoviikon Tuunaa vessa! -kilpailu nuorten ryhmille järjestetään nyt toista kertaa. Kilpailun ideana on saada vessassa kävijä pohtimaan, millainen olisi parempi Internet. Parhaat valistusvessat palkitaan maaliskuussa.

Vastuullisesta kuvaamisesta muistuttava juliste näkyy Mediataitoviikon ajan pääkaupunkiseudun ja Turun lähiliikenteen busseissa.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön koordinoima Mediataitoviikko on 41 organisaation yhteishanke. Mediataitoviikkoon kytkeytyy kansainvälinen Safer Internet Day.

Lähde: www.epressi.com