Suomalainen sanomalehdistö on ollut tsaarin ajoista lähtien kansalaisyhteiskunnan ja demokratian vahva puolustaja. Pirstoutuvassa ja globalisoituvassa maailmassa näiden arvojen ylläpito ja kehittäminen vaatii monipuolista, toisiaan täydentävää ja kunnioittavaa mediakenttää, Valjakka toteaa.

”Valjakan tulilinjalla on erityisesti Yleisradio, joka saa verorahoja vuodessa 500 miljoonaa euroa. Prosentti, joka on pakko maksaa hautaan asti, käytät tai et Ylen palveluja, tai vaikkei sinulla ole vastaanotintakaan. Ylestä tuli valtion virasto. Se on ainoa laitos, jolle maksetaan vuosittain indeksikorotus, joka on kahdeksan miljoonaa euroa tänä vuonna.”

Valjakan mukaan ongelma syntyy siitä, ettei eduskunta omistajana rajaa millään tavoin sen toimintaa: mikä on Ylen tontti ja millä muut mediat liikkuvat. Kokonaisuuden unohtaen Yle tunkeekin nyt estoitta yksityisen median perinteisille pelloille, hän sanoo.