Neuvotteluissa onnistuttiin löytämään ratkaisuja, joiden avulla selvittiin arvioitua vähemmillä irtisanomisilla.

Neuvottelut koskivat toimitusprosessien kehittämistä sekä Nelonen Median tarvetta uudistaa Helsingin Sanomilta tilaamansa televisiouutisten konseptia.

Rakenteellisten muutosten vuoksi Helsingin Sanomien toimituksesta työt loppuvat irtisanomisten kautta kokonaan 37 henkilöltä. Neuvotteluissa onnistuttiin kuitenkin löytämään yhdessä ratkaisuja, kuten siirtoja yhtiön sisällä, osa-aikaistamisia ja eläkejärjestelyjä, joiden ansiosta työsuhteita päätetään ennakoitua vähemmän. Alun perin muutosten arvioitiin johtavan enimmillään 70 työtehtävän päättymiseen. Helsingin Sanomien toimituksessa työskentelee jatkossa noin 280 ihmistä.

”Taloudellinen kannattavuus on riippumattoman journalismin perusedellytys. Olemme joutuneet tekemään vaikeita ja isoja ratkaisuja, jotta Helsingin Sanomat menestyy mediamuutoksen ja taantuman keskellä”, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoo.

Helsingin Sanomien toimitus siirtyy tammikuun puolivälistä alkaen uuteen organisaatioon, joka koostuu sisältötoimitusten lisäksi uutisdeskistä, päivän lehti- sekä kuva ja design -yksiköistä. Muutokset eivät vaikuta Helsingin Sanomien painetun lehden rakenteeseen eivätkä alue- ja ulkomaantoimittajien verkostoihin. Tuotteita ei lopeteta.

”Uudessa toimintamallissa puramme organisaatioon ja prosesseihin ajan myötä syntyneitä päällekkäisyyksiä. Tehtävämme on jatkossakin palvella yleisöämme tekemällä puhuttelevaa ja laadukasta journalismia niin lehdessä, mobiilissa, verkossa kuin televisiossakin”, Niemi sanoo.

Nelonen Median tilaamat ja Helsingin Sanomien toimituksen tuottamat Nelosen uutiset ja sää tiivistyvät viiteen minuuttiin. Muutoksen myötä Nelosen uutisten päätoimittajan tehtävä lakkaa. Ensimmäinen uudistunut uutislähetys, nimeltään HS-uutiset, nähdään Nelosella torstaina 9. tammikuuta klo 18.55. Nelosen uutisten ja Helsingin Sanomien yhteistyöstä syntynyttä osaamista jää vahvistamaan erityisesti Helsingin Sanomien online-uutisointia. Liikkuva kuva on nopeimmin kasvava alue mobiilissa ja verkossa.

”Katseemme on tulevaisuudessa. Kehitämme uupumatta painettua sanomalehteä, ja aiomme jatkossakin olla edelläkävijä digitaalisissa tuotteissa. Uskon vankasti kykyymme uudistua”, Niemi toteaa.