Itella Posti on aloittanut neuvottelut usean lehtitalon kanssa varhaisjakelusopimusten uusimisesta. Taustalla on sähköisen viestinnän nopea yleistyminen, mikä on tehnyt postin varhaisjakelusta Itellalle tappiollista liiketoimintaa.- Nykyisillä levikkimäärillä ja hinnoilla sekä nykyisellä toteutustavalla sanomalehtien varhaisjakelu ei ole enää suuressa osassa Suomea kannattavaa. Jatkuvasti pienenevä volyymi nostaa merkittävästi yksikkökustannuksia, sanoo Itellan lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko.

Sopimusneuvotteluissa Itella haluaa etsiä ratkaisuja, jotta sanomalehtien varhaisjakelu saadaan kannattavaksi ja toimintaa voidaan ylipäätään jatkaa. Savikon mukaan Itellan tarkoituksena ei ole lopettaa varhaisjakelua, vaan hoitaa sitä kannattavasti.

– Olemme kaikki samassa veneessä: viestinnän murros, lukijoiden muuttuneet tarpeet ja taloudelliset haasteet koskevat kaikkia mediataloja ja kaikkia jakeluoperaattoreita. Meidän pitää löytää yhdessä ratkaisu, miten lehtien jakelu hoidetaan jatkossa kannattavasti, sanoo Savikko.

Savikko korostaa, että epäilyistä huolimatta Itella ei ole luopumassa perinteisen postin jakelusta, vaan uudessa vuoteen 2020 ulottuvassa strategiassa kirjeet, aikakauslehdet ja sanomalehdet ovat edelleen Itellan ydinliiketoimintaa. Perinteisen postin volyymien laskiessa Itella aikoo kuitenkin hakea korvaavaa kasvua verkkokaupasta, jonka kysyntä lisääntyy voimakkaasti.