Uudistuksen yhteydessä alueellisten tv-uutisten kanavaksi vaihtuu Yle TV1, joka on Ylen uutisten pääkanava ja Suomen katsotuin tv-kanava. Alueuutiset
siirtyvät osaksi TV1:n kello 17:n ja klo 18:n lähetyksiä. Yle valmistelee alueellisten uutisten lähettämistä televisiossa myös aamuisin.

Uudistuksen seurauksena TV2:n keski-illan uutis- ja ajankohtaislähetyksen rakenne muuttuu. Valtakunnallinen kello 19:n uutislähetys pitenee 15 minuuttiin, jonka jälkeen tulee uusi Ajankohtaisen kakkosen 15 minuutin lähetys.

Suunnitelmana on, että Yle Uutiset Suora Linja päättyy erillisenä tv-ohjelmana, mutta jatkaa verkossa ja osana muita uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Vuorovaikutukseen perustuvaa sisältöä tehdään tulevaisuudessa myös tutkivassa journalismissa.

Ajankohtainen kakkonen myös päivisin

Uusi Ajankohtainen kakkonen aloittaa päivittäiset lähetykset ensi syksynä. Alueelliset televisiouutiset siirtyvät Yle TV1 -kanavalle syksyllä 2014.

Ylen ajankohtaistoiminnan tunnetuin ohjelma Ajankohtainen kakkonen suunnittelee aloittavansa uudet lähetykset Yle TV2:n keski-illassa joka arkipäivä syksyllä 2014.

Suorassa studio-ohjelmassa keskitytään päivän tärkeimpään ja puhuttavimpaan aiheeseen. Lähetyksen konseptiin kuuluvat keskeisesti suorat yhteydet eri puolille Suomea ja maailmaa. Nykyinen tiistai-illan makasiiniohjelma jatkaa Ajankohtaisen kakkosen viikoittaisena päälähetyksenä. Myös Silminnäkijänpuolituntinen ajankohtaisreportaasi siirtyy osaksi TV2:n Ajankohtaisen kakkosen perhettä.

Aluetoimitukset ja kirjeenvaihtajat ajankohtaisjournalismin tueksi

Ajankohtaisen kakkosen uudistus liittyy olennaisesti Ylen aluetoiminnan laajaan kehittämisohjelmaan. Ohjelman osana kaikkiin Ylen aluetoimituksiin
hankitaan suoran televisiolähettämisen mahdollistavaa tekniikkaa, kuten matkapuhelinyhteyksillä toimivia kameroita ja kevyitä satelliittiautoja.

Kaikki aluetoimitukset kytketään nopeilla tietoliikenneyhteyksillä Pasilan uutiskeskukseen, jolloin kuva- ja äänimateriaalia voidaan siirtää ketterästi. Uudistuksen seurauksena toimittajat voivat tehdä työtään nykyistä enemmän kentällä, ihmisten parissa.

”Alueilla tuotetut sisällöt ovat jo lisääntyneet Ylen valtakunnallisissa uutislähetyksissä kolmessa vuodessa 70 prosenttia. Tavoitteena on ollut
välittää aidompi ja kattavampi kuva koko Suomesta. Nyt on ajankohtaislähetysten vuoro ottaa sama haaste vastaan”, sanoo Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.

Yle on päättänyt siirtää toimituksellisia resurssejaan ulkomailla työskentelevän kirjeenvaihtaja- ja avustajaverkon vahvistamiseen.