Järjestely korvaa Helsingin-toimituksen nykyiset yövuorot. Niissä on työskennellyt kaksi toimittajaa vuoden jokaisena yönä. Australiaan on tarkoitus lähettää neljä toimittajaa, jotka sijaistavat toisiaan vapaapäivinä ja lomilla. Näin vuorossa on päivittäin 2-3 toimittajaa.

Paikat tulevat STT-Lehtikuvan sisäiseen hakuun saman tien. Valittavilta edellytetään laaja-alaista kiinnostusta eri uutisaiheisiin ja kokemusta joko yövuoroista tai useiden eri alojen uutispäivystyksestä. Australiaan siirtymisen ajankohta riippuu viisumijärjestelyistä.

Järjestelyn tavoitteena on sekä säästää rahaa että parantaa jaksamista. Yötyö on tutkitusti terveysriski. Sen aiheuttamista ongelmista on kokemusta myös STT-Lehtikuvassa, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Vaikka yövuorokiertoa on vuosien varrella pyritty kehittämään mahdollisimman vähän kuormittavaksi, osa vuorojen tekijöistä on joutunut terveyssyistä siirtymään pelkkiin päivävuoroihin.

Taloudellisesti ratkaisu kannattaa, koska yövuoroista maksetaan yölisää ja vuorokiertoon kuuluu yövuorojen jälkeinen vapaa vuorokausirytmin palauttamiseen. Vaikka toimituksen perustaminen Australiaan aiheuttaa muun muassa vuokrakuluja, syntyy rahasäästöä lähes yhden toimittajan vuosipalkan verran. Lisäksi ”toipumisvapaan” jääminen pois tuo työvuoroon yhden toimittajan lisäämiltei joka arkipäivä.

Sydneyssä toimittajat sijoittuvat Australian uutistoimiston AAP:n tiloihin. Samassa paikassa työskentelevät jo tanskalainen uutistoimisto Ritzau, saksalainen uutistoimisto DPA, sveitsiläinen uutistoimisto SDA ja saksalaislehti Die Welt. Myös Norjan uutistoimisto NTB kaavailee lähettävänsä toimittajiaan Sydneyyn.