Vuoden 2013 Mediakasvattajaksi on valittu Espoon Kantokasken koulun erityisluokanopettaja Teemu Korhonen. Palkittu on kehittänyt mediakasvatuksen toimintatapoja erityisopetukseen. Korhonen toivoo, että opettajat päästäisivät ”irti oppikirjoista” ja hyödyntäisivät enemmän ympärillämme olevaa oppimisen materiaalia, kuten aikakauslehtiä ja internetiä.

Vuoden Mediakasvattaja Teemu Korhonen ei tyydy perinteisiin opettamisen ratkaisuihin, vaan hän näkee oppimisen materiaalia kaikkialla ympärillään. ”Kännykät ja muut oppilaiden omat laitteet nähdään turhan usein uhkana opetukselle, vaikka omia ajatus- ja toimintamallejamme muuttamalla me opettajat voisimme saada niistä huikean mahdollisuuden”.

Korhonen hyödyntää aikakauslehtiä opetuksessaan monipuolisesti ja avarakatseisesti: ”Olen käyttänyt esimerkiksi Mikrobitin artikkeleita luetun ymmärtämisen tehtävissä. Kännykkävertailut ja vastaavat ovat oikein motivoivia tietyille oppilaille. Olemme myös käyttäneet aikakauslehtiä matematiikan opetuksessa hieman toisella tavalla, eli olemme vaikkapa laskeneet vokaalien määrää tai tehneet tilastoa yleisimmistä kirjaimista suomen kielessä”.

Palkitun mukaan erityistä tukea tarvitsevat oppilaat hyötyvät mediakasvatuksesta ja erilaisista oppimisen tavoista. ”Kun lapsi esimerkiksi oppii käyttämään kännykän videokameraa, hän voi löytää itselleen uuden ilmaisukanavan”. Oppikirjojen pänttääminen ei sovi kaikille. ”Sen sijaan, että lukihäiriöinen oppilas laitetaan lukemaan sivutolkulla tekstiä, hänet voitaisiin laittaa katsomaan vaikkapa joku lyhyt video tai keskustelemaan esimerkiksi aikakauslehden kuvista”.
Vuoden Mediakasvattaja -palkinto luovutetaan 7.11.2013. Palkinnon myöntävät yhteistyössä Aikakausmedia ja Mediakasvatusseura. Vuoden Mediakasvattaja 2013 Teemu Korhonen on esimerkillisellä mediakasvatustyöllään löytänyt uusia ratkaisuja ja toimintatapoja erityisopetukseen. Opetuksessaan Korhonen innostaa oppilaitaan aktiivisiksi median käyttäjiksi.

Kunniamaininnan saivat tänä vuonna Parkanon yhteiskoulun äidinkielen ja ilmaisutaidon lehtori Satu Kyrönviita oppilaita kannustavasta mediakasvatustyöstään sekä pitkän uran mediakasvattajien edelläkävijänä tehnyt Tikkurilan lukion Viestinnän ja elokuvan opettaja Antti Pentikäinen.

Mediakasvattajapalkinto on osa Aikakausmedian Aikakauslehti opinnoissa -toimintaa. Palkinto jaetaan nyt yhdeksännen kerran. Kilpailun kummina on tänä vuonna A-lehdet Oy.