Palkinnolla tahdotaan herättää keskustelua merkityksellisestä lukukoiratoiminnasta, jolla rohkaistaan lapsia lukemaan. Kirjan lukeminen rauhoittaa, ja lukukoira rauhoittaa lasta lukemaan.

Kolmevuotias lukukoira Börje on lukukoiraksi koulutettu ja toiminut aktiivisesti Espoon kirjastoissa, tällä hetkellä Tapiolan kirjastossa. Börje on ensimmäisiä lukukoiria Suomessa ja auttanut lukuisia lapsia sekä aikuisia lukemaan. Suloinen, pehmeä maltankoira kuuntelee jokaisen sanan ja on paras mahdollinen motivoija mm. lapselle, jolla on lukemis- ja keskittymisvaikeuksia. Börje parantaa omanarvontuntoa, ehkäisee syrjäytymistä ja helpottaa lukemista. Börje ei arvostele, vaan kannustaa lukemaan.

Lukukoiratoiminta perustuu Suomessa ja muuallakin maailmassa vapaaehtoisuuteen. Lukukoiria on tällä hetkellä Suomessa noin 50 ja maailmassa noin 2000. Börje on säännöllisesti kirjastossa lukukoirana ja vierailee pyynnöstä kouluissa, palvelutaloissa ja erityisluokissa. Börjen ohjaaja Raisa Alameri kouluttaa myös muita lukukoiraohjaajia vastikkeetta, motiivinaan lukemisen tukeminen.

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto on Suomen Messusäätiön 5000 euron vuosittainen palkinto, joka jaetaan Helsingin Kirjamessujen yhteydessä nyt 13. kerran. Palkinnon saajan päätti yksimielisesti palkintoraati, johon kuuluivat Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Vainio, kirjailija Sofi Oksanen, toimittajat Suvi Ahola, Sanna Nikula ja Philip Teir, tiedottaja Reetta Ravi ja toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi lähes 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat mm. Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto, Kaj Franck -muotoilupalkinto sekä yllämainittu Rakkaudesta kirjaan -palkinto. Suomen Messusäätiö tukee myös Suomen kauneimmat kirjat -näyttelyä.