Ulkopuolisen on vaikea sanoa, mistä Iltalehti ja jutun toimittaja Pekka Tiinanen saivat tiedon, että ministeri esti Arctic Shipping Oy:n suunnitteleman rikosilmoituksen laivan vallaneita Greenpeacen edustajia vastaan. Oletettavasti jokin taho vuoti tarkoituksella tiedon lehden toimittajille. Se osoittaa, että lehdellä on hyviä suhteita ja uskottavuutta eri tahoilla.

Hautala perusteli viime viikon tiedotteessaan, että rikosilmoitus jätettiin tekemättä, koska valtion yhtiön maineriski kasvoi liian suureksi. Hän ei osannut ymmärtää, että maineriski kohdistuikin sen jälkeen hänen itseensä. Hän tuli täydellisesti munatuksi.

Yhtiön maineen kannalta Hautalan toimi oli sen sijaan hyvä. Yhtiötä voi pitää nyt suoraselkäisenä ja rehtinä, kun se haluaa sitä vastaan hyökänneet rikollisesti toimivat aktivistiryhmät oikeuteen. Yhtiö toimii hyvämaineisesti silloin, kun suojelee toimintaansa ja puolustaa omaa liiketoimintaansa eikä alistu ääriryhmien vahingoitettavaksi.

Arctic Shippingin yritysjohto ja viestintäosasto työskentelivät ammattimaisesti, kun yhtiö ei lähtenyt ollenkaan kommentoimaan omistajiensa toimia tässä asiassa. Omistajaa on kunnioitettava, vaikka se toimisi yhtä kömpelösti kuin ministeri Hautala.

Tästä Iltalehden jutusta kaikki lähti liikkeelle.