”Helsingin Sanomien kokonaisuudistus kuluneen vuoden aikana on osoittanut, että olemme mediaperheen kehittämisessä oikealla tiellä. Seuraavaan vaiheeseen tarvitaan uudenlaista ajattelua ja lisää nopeutta”, sanoo Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen.

Helsingin Sanomien tulevaisuuden strategia on monikanavainen ja asiakaslähtöinen: lukija saa hänelle merkityksellistä sisältöä sillä tavoin ja sillä hetkellä kuin hän sen haluaa.

”Uskomme vahvasti siihen, että merkityksellisellä ja laadukkaalla journalistisella sisällöllä on rooli kuluttajien elämässä myös tulevaisuudessa. Meidän tulee edelleen kehittää sisältöjämme ja syventää lukijasuhdetta, lukijan kokemus on tärkein onnistumisen mittarimme”, kommentoi Sanoma Newsin toimitusjohtaja Pekka Soini.

Vanhempainvapaalta palaava päätoimittaja Riikka Venäläinen ottaa vastuulleen vt. vastaavan päätoimittajan tehtävät, kunnes seuraajasta päätetään. Riikka Venäläisellä oli merkittävä rooli Helsingin Sanomien uudistuksessa. Sanoma hakee uutta vakituista päätoimittajaa sekä konsernin sisäisten ehdokkaiden joukosta että yhtiön ulkopuolelta.

Mediaviikon kommentti: Uhkarohkeus kävi kalliiksi

Mikael Pentikäinen pudotettiin Sanoman News Oy:n toimitusjohtajan paikalta vastaavaksi päätoimittajaksi vuonna 2010. Sitä ennen hän ehti tekemään useita lehtiostoksia, joista yhtiölle koitui melkoisesti takkiin.

Päätoimittajana Pentikäinen ilmoitti päätavoitteekseen lehden muuttamisen tabloidiksi Ruotsin mallia seuraten. Tabloid saatiin markkinoille tammikuussa. Lehti oli kuitenkin täydellinen floppi. Ilmoituksien määrä silmämääräisesti arvioiden väheni ja sivuluku pieneni. Lehden vastaanotto jäi vaisuksi, jopa tylyksi. Moni lukija kertoi netin keskustelupalstoilla luopuvansa lehdestä. Mutta kyllä lehdellä oli puolustajansakin, vannoutuneet entiset tilaajat, mutta nettolevikki putosi varmasti. Lukuja Hesari ei ole julkistanut.

Ennen tabloidiin siirtymistä Pentikäisen painolastina oli viime vuoden katastrofaaliset levikkiluvut. Peräti 28.000 tilaajaa sanoi tilauksensa irti. Syynä ei kuitenkaan ole Pentikäisen toiminta, vaan printtilehden yleinen ahdinko.

Myöskään digitaalisen myynnin puolella ei tainnut tulla sulkia hattuun. Nettilehden maksullisuuden aloittaminen eli maksumuuri on mitä ilmeisemmin mennyt odotettua surkeammin. Miksi kukaan hullu maksaisi Hesarin jutuista, kun samat jutut saa lukea muilta palstoilta, mm. Ylen sivuilta täysin ilmaiseksi. Hesari ei ole osannut tuoda mitään uniikkia sisältöä maksullisuuden takeeksi. Kummallisten toimien sarjaan kuuluu sekin, että iPadistakin saa lukea mainosvapaan nettiversion, mikä tietenkin käy yhtiön kukkaron päälle.

Mikael Pentikäinen kuitenkin toimi johdonmukaisesti valitsemallaan tiellä, mistä on nostettava hattua. Hän ei vaihtanut suuntaa kesken kisan. Hän pelasi upporikasta ja rutiköyhää. Jotain oli pakko tehdä, koska uhkana on Sanoma Newsin täydellinen tuhoutuminen. Tällä kertaa toimet kuitenkin menivät pieleen, ja sellaista sattuu liiketoiminnassa.

Hesari ei  löydä mistään sellaista taikuria, joka kykenee estämään printtiversion loppumisen. Lehti katoaa vääjäämättä lähivuosina, koska joka vuosi yksi tilaajavuosikerta siirtyy ajasta iäisyyteen. Nuoria ei tule tilalle.

Digitaalisen ansainnan puolella Hesarilla ei valitettavati ole mahdollisuuksia niin kauan kuin Yleisradio veronmaksajien rahoilla saa tehdä kilpailevaa uutistoimintaa lukijoille ilmaiseksi. Kortit ovat aika vähissä.

Pentikäisen avoin erokirje Ylen sivuilla