Toimittaja Juha Kauppinen Suomen Luonto -lehdestä palkittiin Lumilapiolla Talvivaara-uutisoinnistaan.

Perustelujen mukaan Juha Kauppinen palkitaan pitkäaikaisesta ja sinnikkäästä työstä kaivosyhtiö Talvivaaran vaiheiden seuraamisessa. Kauppinen on kokenut journalisti, jonka osaaminen aihealueella hakee vertaistaan Suomessa.

 – Hän on jatkuvasti haastanut sekä viranomaisia että kaivosyhtiötä kovilla paljastuksillaan. Kauppinen ei sorru hätiköintiin, vaan kuuntelee osapuolia ja tarkastaa tiedot huolellisesti, yhdistyksen puheenjohtaja Salla Vuorikoski kuvailee.

 Tutkivan journalismin yhdistys jakoi lisäksi Jääraappa-palkinnon tunnustuksena avoimuuden edistämisestä. Jääraapan sai Verohallinto, joka avasi viime syksynä suomalaisten yritysten, yhdistysten ja säätiöiden yhteisöverotiedot koneluettavassa muodossa internetiin. Palkinnon vastaanotti Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen.

Toisen Lumilapion sai Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmät. Perusteluissa todetaan, että ne ovat rikkoneet mullistavalla tavalla tutkivan journalismin rajoja. Näytelmät ovat rohkeasti kertoneet ihmisistä vallan ytimessä suoraan ja nimellä. Nyt tekijät ovat vaivoja säästämättä käyneet erittäin vaikeasti hahmotettavaan asian, suomalaisen hyväveli-järjestelmän kimppuun. Ns. dokumenttiteatteri avaa ilmiötä tavalla, johon yksikään lehtijuttu tai tv-ohjelma ei pysty. Se naurattaa, viihdyttää ja samalla kuohuttaa. Tekijät eivät ole epäröineet myöskään asettaa itseään ja metodejaan arvioinnin kohteeksi. Esityksen syntyprosessi on osa näytelmää ja ohjaaja Kuparinen työryhmineen tekee ironiaa myös itsestään. Lopulta näytetään, miten itse järjestelmä halaa tarvittaessa kriitikot kuoliaaksi, myös teatteriväen.

Palkintoehdotuksia tuli tänä vuonna ennätysmäärä. Kaikkiaan ehdolla oli 35 eri juttua, ohjelmaa tai muuta kokonaisuutta.

Tutkivan journalismin yhdistys pyrkii lisäämään tutkivaa toimitustyötä ja parantamaan sen laatua. Yhdistys täytti viime vuonna 20 vuotta.