Suomi on kohta kaksi vuotta tuskaillut sixpackin kanssa. Ideologiset erimielisyydet ovat niin suuret, että  päätöksiä ei synny. Ikäviä päätöksiä pitäisi tehdä, mutta kansa haluaa ostovoimaa, elvytystä, veronkevennyksiä, lisää etuisuuksia, parempia palveluita. Keskusta putosi hallituksesta ja kannatus näytti jo hiipuvan 13 prosentin tuntumaan.  Keskustalla riitti rohkeutta vaihtaa puheenjohtajaa ja kansa sai uuden messiaan. Juha Sipilä on tehnyt muutakin kuin politiikkaa ja tehnyt rehellisenä yrittäjänä ison omaisuuden. Ja kansa tykkää. Keskusta on noussutkin gallupkärkeen.

Lehden kustantajat ovat pitäneet meteliä hallituksen lehdille lykkäämästä, kevennetystä  arvonlisäverosta. Yleisradion toiminnan rahoitus turvattiin verolla ja nyt tehtiin vielä indeksikorotus. Lehdentekijät ovat sananvapauden nimissä vaatineet alv:n poistoa ja sananvapauden tyystin unohtaen Ylen tehtävien rajaamista niin että kaupalliset toimijat voivat tehdä tilinsä rauhassa.

Media valittaa myös, että se ei ole keksinyt, miten verkossa tehdään rahaa. Mutta tosiasia on, että verkossa  on maailmalla tehty rahaa ja paljon. Olisiko kannattanut käyttää osa lobbausrahoista, eurooppalaisiin tv-yhtiöihin haudatuista miljoonista ja Venäjän aikakauslehtiostoeuroista tutkimukseen, tuotekehitykseen, innovaatioihin? Miksi painetun lehden ahdingosta puhuvat eläkeläismiehet? Missä ovat nuoret?  Missä ovat naiset?

Keskusta on syyttänyt etelän mediaa ajojahdista. Ns. etelän media on estänyt monta hyvään keskustan hanketta. Nyt puolueella on kuninkaan tekijän paikka. Täyskäsi. Sipilän ei tarvitse kuin ääneen ihmetellä lehtien alv:n mielekkyyttä, Yle-veron perusteita  ja toiminnan laajuutta niin kyllä lehden kustantajat yskän ymmärtävät. Nostetaan Sipilä pääministeriksi niin päästään win-win tilanteeseen. Alv pois, Ylen rahoitus budjettiin ja  siitäkin puolet pois. Myös pääjohtajan paikalle löytynee sopiva henkilö.

Mutta. Tiedossa on, että nousukiitoon pääsemiseksi tarvitaan karvaita lääkkeitä. Puheenjohtaja Sipilä saattaa menestyksen huumassa sortua lupauksiin, joiden lunastaminen on  mahdotonta. Mutta poliittinen muistihan on tunnetusti lyhyt.

 Reijo Vatanen

Jyväskylä