Suomen Journalistiliitto (SJL) on tänään jättänyt ennakkoilmoituksen 17.5. uhkaamassa olevasta työnseisauksesta, jonka kohteena ovat kuusi- ja seitsenpäiväiset sanomalehdet, STT-Lehtikuva ja Nelosen uutiset. Lisäksi lakkoon menisi myös joitakin pienempiä sanomalehtiä, kaupunkilehtiä ja muutama paikallislehti.

Toteutuessaan lakko vaarantaa sanomalehtien julkaisutoiminnan ja vaikeuttaa merkittävästi kuluttajien tiedonsaantia.

Journalistiliitto väittää alalla viime vuoden aikana tapahtuneiden yt-neuvotteluiden ja henkilöstön irtisanomisten osoittavan tuottavuuden nousua, josta toimittajien on saatava oma siivunsa.

– Kyse ei ole tuottavuuden noususta vaan kipeistä kululeikkauksista lehtikustannusalan sopeuttamiseksi digitaalisen murroksen aiheuttamiin markkinamuutoksiin. Lehtikustannusalan edessä on muutama erittäin vaikea vuosi. Digitaalisen median tuotot kasvavat, mutta eivät ole euromääräisesti samassa mittaluokassa painettujen lehtien menetysten kanssa, Varis selventää.

Toimittajat ovat tottuneet muita aloja korkeampiin palkankorotuksiin. Tes-korotukset ovat vuosina 2007–2012 ylittäneet yli 20 prosentilla alan muiden henkilöstöryhmien ja muun työmarkkinakentän korotukset. Viime vuonna toimittajien palkkoja nostettiin työehtosopimuksen nojalla 3,7 prosenttia. Nyt SJL perustelee omaa tavoitettaan päättymässä olevan raamisopimuskauden mukaisilla palkankorotuksilla – sopimuksella, johon se ei suostunut itse mukaan.

VKL on esittänyt muutoksia myös vuosiloman ansaintaa koskeviin määräyksiin. Nykyisin toimittaja ansaitsee vuosilomaa niin sanotun alalla olon perusteella. Kymmenen työvuoden jälkeen toimittaja nauttii seitsemästä vuosittaisesta lomaviikosta uransa loppuun asti, kulloisenkin työsuhteen pituudesta riippumatta. Tämä on etuus, johon kustannusalalla ei ole enää varaa.

– Vuosilomaa tulisi ansaita työsuhteen pituuden perusteella, samoin perustein kuin muutkin alan henkilöstöryhmät ansaitsevat. Toimittajille jäisi muutoksen jälkeenkin merkittävästi muita toimialoja pidemmät lomat, Varis sanoo.

VKL on ollut valmis kompensoimaan menetyksen niille toimittajille, jotka muutoksessa menettävät, mutta SJL on kieltäytynyt asiassa minkäänlaisista neuvotteluista.