Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY järjestää Tekijänoikeuspäivän kunniaksi monenlaista aktiviteettia.

– Tekijänoikeuspäivän kunniaksi järjestetään kahden viikon aikana 5-6. luokkalaisille maksuton elokuvanäytös yhteensä 17 kaupungissa (kiertueen aikataulu löytyy osoitteesta www.tekijanoikeuspaiva.fi/fi/koulut/). Näytöksiin osallistuu lähes 4.700 koululaista. Elokuvana näytetään japanilaisanimaatio ”Kukkulan tyttö, sataman poika”. Ennen näytöstä oppilaille pidetään noin 15 minuutin tietoisku tekijänoikeudesta.

– Tekijänoikeuspäivään sisältyy valtakunnallinen tietoiskukampanja, jossa tunnetut taiteilijat ja tekijät Michael Monroesta Dome Karukoskeen kertovat radiossa ja elokuvateatterien valkokankailla, miksi tekijänoikeus on heille tärkeää.

– Lisäksi siihen liittyy yli 30 elokuvateatteria koskeva leffaetukampanja. Eri puolilla Suomea jaetaan liki 100 000 etukuponkia, jotka  sisältävät pienen tekijänoikeudesta kertovan sarjakuvan.  

– 25.10. järjestetään musiikin opettajille suunnattu Musiikinopetuksen tekijänoikeusfoorumi Helsingin Musiikkimessujen yhteydessä.

Tekijänoikeuspäivän perusti Suomeen Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa vuonna 2008.  Koska maailman henkisen omaisuuden päivä kattaa myös immateriaalioikeuksien toisen puoliskon eli teollisoikeudet, tapahtumat on joka vuosi yhteen sovitettu keksijöiden järjestöjen organisoimien innovaatiotoimintaan ja teollisuusoikeuksiin liittyen tapahtumien kanssa. Tänä vuonna yhteistyö on entistäkin läheisempää. Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistys ja IPR University Center järjestävät  yhdessä Maailman henkisen omaisuuden päivän päätapahtuman Tennispalatsissa 26.4. Tästä seminaarista tiedotetaan tarkemmin erikseen.

”Tekijänoikeuspäivänä haluamme nostaa esille tekijänoikeuden roolia taiteilijoiden ja luovan alan yrittäjien toimeentulon kannalta”, sanoo Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY projektinjohtaja Lauri Kaira. ” Kun taiteilijat ja luovan alan yrittäjät pystyvät elämään työllään, meille kaikille syntyy uutta katsottavaa, kuunneltavaa, luettavaa ja pelattavaa  – lyhyesti sanottuna iloa ja elämyksiä.”