Yli puolet eli 53 prosenttia suomalaisista uskoo, että heidän pääasiallisin lukutapansa on tuolloin edelleen painettu sanomalehti. Sähköisen lukulaitteen eli tabletin ennakoi ensisijaiseksi lukutavakseen 14 prosenttia, tietokoneen 5 prosenttia ja älypuhelimen 2 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksessa kysyttiin maksullisen sanomalehden lukemista joko paperilehtenä, sen digitaalisena kopiona eli näköislehtenä tai koko lehden sisältävänä mobiiliversiona. Vastaajista 26 prosenttia arvioi, että ei viiden vuoden päästä lue mitään näistä vaihtoehdoista, vaan seuraa verkkosivujen ilmaispalveluja.

Puolet voisi siirtyä lukemaan tabletilta
Yli puolet suomalaisista olisi valmis siirtymään lukemaan sanomalehteä maksullisena tablettiversiona, jos taulutietokoneet halpenevat ja yleistyvät joka kodin laitteiksi. Vastaajista 55 prosenttia piti tätä mahdollisena, todennäköisenä tai aivan varmana.

Tabletille siirtyjät jakautuvat kolmeen lähes yhtä suureen ryhmään: osa lukisi sanomalehden suurimmaksi osaksi tai kokonaan tabletilta, osa yhtä paljon tabletilta ja paperilta ja osa enimmäkseen paperilta.

Suurin osa tablettiin siirtyvistä tai sitä harkitsevista olisi kuitenkin valmis maksamaan digitaalisesta sanomalehdestä yksinään selvästi vähemmän kuin paperisesta sanomalehdestä.

IROResearch haastatteli tutkimusta varten 1 000 henkilöä huhtikuussa 2013. Otos edustaa demografisesti 15–74-vuotiaita suomalaisia.