Johanna Vehkoo ja Anu Silfverberg ovat kokeneita toimittajia, joilla on takanansa vuosia niin Hesarissa kuin Aamulehdessäkin. Hyviä kirjoittajia kumpikin. Mutta tänä päivänä toimittajien leipä on tiukassa. Rahaa koetetaan nypätä monesta hanasta, euro sieltä toinen täältä.

Pitkä juttu ”Pekka Himasen etiikka” on heidän listallaan vasta toinen. Se kuitenkin nousi valtakunnan suurimmaksi puheenaiheeksi ohittaen tärkeimmät kysymykset valtion velkaantumisesta ja työttömyyden hoidosta. Kirjan sanoma eli se, että filosofi Pekka Himanen on roisto, joka toimii pääministeri Jyrki Kataisen juoksupoikana, tuli kyllä alakoululaisellekin selväksi. Samalla Himaselta tilattu Sinininen kirja leimattiin lähinnä pirun raamatuksi.

Ostin Long Playsta Pekka Himasen jutun, jota iTunesin kaupassa sanotaan kirjaksi. Hinta oli 3,99 euroa. Lueskelin tekstiä iPhonesta, kuten muitakin kirjojen tekstejä varsin näppärästi. Olisi mukavaa kuulla, paljonko kirjaa on lopulta myyty. Sehän on saatavana vain sähköisenä. Epäilen, että määrä on verraten pieni. Aihe on kaluttu loppuun julkisuudessa moneen kertaan, eikä kirja kovinkaan paljon tuo uutta, joten miksipä sitä rahvas ostelisi.

Luin myös Pekka Himasen kirjoittaman Sinisen kirjan, jonka sai ladata valtioneuvoston kanslian sivuilta, ilmaiseksi tietenkin. Ottamatta poliittista kantaa Siniseen kirjaan, totean vain, että on kyllä hyvin terveellistä, kun joku tuulettaa homehtunutta puolisosialistista yhteiskuntaamme. Himanen toi esiin niitä kysymyksiä, joiden ratkaisemisella tämä tasavalta kasvaa tai kaatuu. Himasen teema, ”Kymmenen miljardin kysymys” olisi kyllä jokaisen vastuunkantajan aiheellista miettiä.

On epäilty, että Vehkoo ja Silfverberg olisivat tehneet kirjasensa poliittisin taroitusperin, ja että jäljet johtaisivat sylttytehtaalle. Tähän en jaksa uskoa. He ovat löytäneet uuden ajan keinoilla toimivan tavan myydä sisältöä ja markkinoida itseään niin toimittajina kuin alan kouluttajina sekä konsultteina. He tienaavat leipäänsä myös puhumalla ammatistaan, kun joku vain suostuu heille maksamaan. Onnittelut heille hyvästä ideasta myydä osaamistaan.

Arvelen, että Long Play tulee olemaan onnistunut konsepti myös taloudellisesti. Kun he keskittyvät polttaviin tutkivan journalisimin aiheisiin, he saavat sisältöään ja työtään kaupaksi. Paljastamalla yhteiskunnan kipupisteitä, he samalla tekevät palveluksen myös oikeille asioille, kuten Sinisen kirjan hyvän sanoman levittämiselle.