Pressfoto oli vielä 1990-luvulla yksi suurista, suomalaisista kuvatoimistoista, joka toimitti koti- ja ulkomaisia uutiskuvia lehdille. Arkistoon on vuosien varrella kertynyt 3,5 miljoonaa kuvaa, joista kotimaisia kuvia on arviolta kolmasosa. Pressfoton kuvaajien joukkoon kuuluivat sellaiset konkarit kuin Kai Hagström, Christian Westerback, Jorma ”Jore” Puusa, Leif Rosas, Lauri Kautia, Leif Weckström, Esa Pyysalo ja Hannu Vierula. Arkistosta löytyy muun muassa Stina Söderströmin ottama kuva presidentti Urho Kekkosesta, joka kiipeää palmuun Tunisian-matkallaan, ja monta muuta kuvaa, jotka ovat piirtyneet suomalaisten kuvamuistiin.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka toteuttavat Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo. Hankkeen tavoitteena on lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien tallentaminen ja julkaiseminen osana kulttuuriperintöä. JOKA:lla on jo kokoelmissaan Maaseudun Tulevaisuuden lähes koko 1900-luvun kattava kuva-aineisto ja useita kuvaajakokoelmia. JOKA tarjoaa aineistolle hyvät säilytysolosuhteet ja digitoi suunnitelmallisesti historiallisia lehtikuvia. Näin kuvat saadaan niin tutkijoiden, opiskelijoiden kuin tavallisten kansalaistenkin katsottaviksi.

Helsingin Olympiastadionilla sijaitseva Suomen Urheilumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka tallentaa suomalaisen urheilu- ja liikuntakulttuurin kansalliskokoelman. Museon valokuva-arkistossa on noin 250 000 valokuvaa 1800-luvun lopulta nykypäiviin asti, pääosiltaan kuvat ovat 1970-lukua vanhempia. Pressfoton urheiluaiheiset valokuvat 1960-luvun lopulta vuoteen 1996 ovatkin merkittävä lisä kokoelmaan. Kuvia on laidasta laitaan niin olympiakisoista kuin useiden lajien SM-sarjoistakin.

Pressfoton entinen toimituspäällikkö Sixten Johansson on tyytyväinen arkiston kohtalosta.

– Olen ollut huolissani siitä, että Pressfoton kulttuurihistoriallisesti merkittävä aineisto leviäisi taivaan tuuliin. Nyt se säilyy varmasti tulevillekin sukupolville, sanoo Johansson.

 Zeelandin toimitusjohtaja Tuomas Airisto lahjoituksesta:

Ennen kaikkea olen iloinen, että kuvien tulevaisuus on
nyt lopullisesti selvä. Zeelandille kuvien lahjoitus tuli
ajankohtaiseksi myytyämme Eirikuva-nimellä harjoitetun
kuvanvalmistustoiminnan uusille yrittäjille kesällä 2012. Emme löytäneet
riittävän kiinnostavaa liiketoimintakonseptia kuvien ympärille ja
niinpä meidän taloudellinen intressimme kuvista vaihtui
yhteiskuntavastuun puolelle, kertoo Airisto.