Seuraava teksti on robotin kirjoittama. Aikaa siihen kului yksi sekunti tai vähemmän.

“WISCONSIN appears to be in the driver’s seat en route to a win, as it leads 51-10 after the third quarter. Wisconsin added to its lead when Russell Wilson found Jacob Pedersen for an eight-yard touchdown to make the score 44-3 … . ”

Chicagolaisen start-up -firman Narrative Sciencen kehittämä algoritmi tuottaa datasta tekstiä, joka on kielellisesti puhdasta ja luettavaa. Viime vuonna yritys myi tiedotusvälineiden online-sivustoille satojatuhansia urheilu-uutisia Yhdysvalloissa. Vuosi sitten yrityksellä oli noin 30 asiakasta.

Yhden 500-sanaisen robotin tekemän jutun hinta on noin 10 dollaria. Aikaa sen tekemiseen tiedonkeruu mukaanluettuna menee vain sekunteja.

Yritys on kehittänyt tekstin tuottamisen myös talousjournalismiin. Innokkaimpia käyttäjiä on mm. talouslehti Forbes, joka suoltaa uutisia yrityksen tulostiedoista salamannopeasti.

Yrityksen perustajat Kris Hammond ja Larry Birnbaum työskentelivät aiemmin Intelligent Information Laboratoriossa Northwestern Universityssä Chicagossa. Yliopisto on myös pienenä osakkaana yrityksessä. Yritys on saanut sijoitusrahaa mm. Battery Venturesilta kuusi miljoonaa dollaria.

Kristiina Andersson ja Jari Kaivo-oja toteavat kirjassaan ”BohoBusiness”, että robottireportterit tulevat mukaan mediamaailman vallankumoukseen. Arvioidaan, että 15 vuoden kuluessa peräti yli 90 prosenttia uutisista kirjoitetaan tietokoneistetusti. Jos tämä toteutuu, toimittajien tehtävät muuttuvat radikaalisti. Erityisesti kasvaa datajournalismin osaamisen merkitys, he toteavat.

Uskon, että robottien käyttö toimitustyössä lisääntyy, varsinkin isoissa kieliyhteisöissä kuten englanninkielisissä maissa. On todella tarpeetonta, että yksinkertaisia tuloslukuja naputetaan käsin monissa paikoissa yhtä aikaa. Robotti hoitaa homman sukkelasti. Mutta luovan toimittamisen katoamiseen en usko. Aina tarvitaan toimittajaa, joka tuo juttuun meille ihmisille ominaisen piirteen mukaan. Se on tunne. Robotti on tunteeton kone.

Jääkiekko-ottelun uutiseen robotti kirjoittaa näin: Kärpät voitti Jokerit 6-0. Jari Viuhkola teki kolme maalia, Ivan Huml kaksi maalia ja Mikko Lehtonen yhden maalin.

Luova toimittaja kuvaisi ottelua jopa näin: Pohjoisen jääkiekkoylpeys Kärpät nöyryytti Helsingin narrilaumaa maaottelulukemin 6-0. Kärppien liukkaat hyökkääjät iloittelivat kankeiden Jokeri-pelaajien kustannuksella. Jari Viuhkola teki hattutempun entisen NHL-tähden Jarkko Ruudun hölmöillessä hankkimalla henkilökohtaisen 10 minuutin käytösrangaistuksen perinteisellä suunsoitollaan.

Robotti ei kykene hehkuttamaan. Voin olla kyllä väärässä, sillä teknologian kehityskulku on ihmeellistä.

 Lue lisää NYTimes ja Slate