TV-uutiset ovat maailmalla pääsääntöisesti TV-yhtiöiden tuottamia. HS:n kombinaatio on haastava. Nelosen uutiset ovat nyt osa Helsingin Sanomien uutistoimitusta, jossa työskentelee 350 toimittajaa. Joulukuun 3. päivänä aloitettu uudistettu lähetystapa ei ihan vielä vakuuta, että sisällön takana on todella noin mittava joukko toimittajia.

Tiistain 4.12. uutislähetyksissä tervetullutta oli esimerkiksi peruskoulun oppikirjasta tehty uutinen, joka Yleisradiossa ei varmasti pääsisi läpi. Uutisessa siteerattiin Hesarin kolumnisti Matti Apusen kritiikkiä markkinatalouden vastaisesta oppikirjasta, jota levitetään Suomen kouluihin. Vaikka uutisessa haastateltiin myös kirjan tekijää, tuskin kenellekään jäi epäselväksi, että kirjan tekijä ujuttaa ”vasemmistolaista ideologiaa” kouluopetuksen kautta suomalaisnuorille.

Hyvä, että Nelonen ja HS puuttuvat peruskoulun ideologiseen, epätasapainoiseen poliittiseen opetukseen.

Pääministeri Jyrki Kataisen haastattelu oli kuitenkin sisällöltään laiha. Pääministerin lausunnosta ajettiin ulos lähinnä vain toteamus: ”Päätöksiä on tehtävä ja Suomi pelastettava”. Se oli Nelosen uutisilta heikko suoritus. Uutinen ei kertonut mitään mistä on kyse. Selvästikin uutisella markkinoitiin vain seuraavan päivän lehtikirjoitusta, jossa pääministeri todennäköisesti tarkemmin perustelee ajatuksiaan.

Nelosen uutisten puutteena taitaa olla, että siitä on tullut Hesarin seuraavan päivän lehden markkinointikanava. Tuskinpa tällä linjalla on jatkuvuutta, mikäli markkinointi paistaa liikaa läpi.

Uskon kuitenkin, että ajan myötä uutiset löytävät vakuuttavamman suunnan ja saavat aika ison katsojakunnan. Kansa nimittäin kaipaa vaihtoehtoa Ylelle ja mikseipä MTV3:llekin.

Uutisankkureiden Mikko Hirvosen ja Marco Bjurströmin työ on ammattimaista. Vaikeuksia minulle tuotti kuitenkin mieltää Bjurström uutismieheksi viihdeammattilaisen asemesta. Hänelläkin varmaan tyyli muotoutuu jatkossa uutismiehelle sopivaksi ja naama pysyy peruslukemilla, joskaan haudanvakavana ei sentään tarvitse olla.