Suomen paikallislehdet ovat myöntäneet vuoden 2012 Antti-patsaan Julkisen sanan neuvostolle tunnustukseksi arvokkaasta työstä vastuullisen sananvapauden ja julkaisemisen vapauden puolustamisessa sekä hyvän journalistisen tavan edistämisessä.

Suomen 142:ta paikallislehteä edustavat Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat valtakunnallisen Antti-patsaan vuosittain Antinpäivänä tunnustuksena yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt paikallislehdille tärkeitä arvoja.

Kaikki paikallislehtikustantajat, päätoimittajat ja paikallislehtien toimittajat ovat sitoutuneet noudattamaan JSN:n hyväksymiä ja valvomia journalistin ohjeita sekä alan eettisiä, luotettavan ja laadukkaan journalismin periaatteita.

– Julkisen sanan neuvosto on ollut luomassa ja tulkitsemassa hyvää journalistista tapaa ja toiminnallaan ollut tukemassa mielikuvaa suomalaisen paikallislehdistön uskottavuudesta ja luotettavuudesta, Antti-patsaan perusteluissa todetaan.

Viime vuosina JSN on myös nostanut profiiliaan ja lisännyt tunnettuuttaan myös paikallislehtien lukijoiden keskuudessa. Monet paikallislehdet ovat aktiivisesti tuoneet lukijoidensa tietoon mahdollisuuden kääntyä JSN:n puoleen, mikäli kokee lehden toimineen alan eettisten periaatteiden vastaisesti.

– Paikallislehdissä seurataan tarkasti JSN:n kanteluista tekemiä ratkaisuja ja niiden perusteluja, jotka omalta osaltaan ohjaavat myös paikallislehtien toimintaa, todetaan perusteluissa.

Antti-patsas on jaettu vuodesta 1981 lähtien. Sillä kunnioitetaan ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen (1708–95) elämäntyötä. Valtakunnallisen Antti-patsaan lisäksi paikallislehdet ja paikallislehtien ryhmät jakavat alueillaan maakunnallisia ja paikallisia Antti-patsaita tunnustukseksi paikallislehtien hyväksi tehdystä työstä.

Viime vuonna Antti-patsas jätettiin jakamatta protestina lehtitilauksille säädetylle arvonlisäverolle.