Pitkästä aikaa ajattelin katsoa, mitä aiheita on tarjolla Yleisradion TV-uutisissa sunnuntaina 18.11.2012 klo 20:30. Vuoden vaihteen jälkeen Yleisradio tarjoaa näitä pakkoverotuksella, joten olettaisin, että varmaankin uutiset ovat asiallisia, tasapuolisia ja puolueettomia.

Talvivaara oli tietenkin aiheena. Tällä kertaa Pekka Niiranen oli matkustanut Ylä-Savon rajamaille haastattelemaan mökkiläisiä, jotka asuvat Talvivaarasta reilun 20 kilometrin päässä. Pari änkyrää olikin löytynyt kameran eteen.

Perusviestinä oli, että Talvivaaran lähiseutujen mökkiläiset eivät usko yhtiön korvaavan päästöjen aiheuttamia vahinkoja. Tähän riitti todisteeksi parin kuumakallen kommentit. Näillä eväillä syntyi iso juttu TV-uutisiin.

Saastumisen faktana toinen mökkiläinen piti vaahtoa, jota hänen Kiltuanjärven rannoilleen kertyy. Kun TV-kuvaa tarkasti katsoo, vaahto näyttää tavanomaiselta sisävesien aaltojen kerryttämällä pintavaahdolta, jota tapaa kaikkialta Suomesta. Siinä ei ollut mitään kummallista. Millä perusteella Niiranen kykeni vetämään ”vaahdon” saasteiden näytöksi? Yhtään kemiallista tutkimustulosta ”vaahdosta” hän ei esittänyt.

Toinen todistaja oli Laakajärven kalastaja, jonka saama iso mateen kölli oli kuulemma miltei kuollut oltuaan vain hieman alle vuorokauden verkoissa.  Siinä oli Niiraselle todistetta, että Talvivaara sotkee vesiä! TV-kuvassa made kuitenkin pyristeli kuin pirteä porsas. Sitä paitsi mikä tahansa kala on kuolemaisillaan verkossa jo muutaman tunnin päästä siihen jouduttuaan. Kuudensadan metrin mittaisessa verkossa oli sillä kertaa vain kolme madetta. Minä olen myös kokenut verkkojani, ja  joskus en ole saanut yhtään matikkaa, mutta ei ole tullut mieleenkään keksiä jotain yhtiötä syylliseksi.

Komeaa kuhaa näytettiin myös perusteena kalastushaitoille. Kun kiduksia esiteltiin kameralle, ne loistivat punaisina kuin ilta-aurinko. Vain terveen kalan kidukset ovat punaiset.

Niiranen kertoi, että kalastaja on joutunut itse tutkituttamaan Ruotsissa kalojen raskasmetallispitoisuudet, koska Suomessa se ei onnistunut. Hän antoi ymmärtää, että suomalaisviranomaiset ovat puolueellisia ja estävät tutkimukset. Kuitenkaan Niiranen ei kertonut, mitä tutkimustuloksissa on saatu selville. Kaikkea elintarviketta Suomessa tutkitaan lakisääteisesti. Miksi pelkästä tutkimuksesta hän teki perustelua saastumiselle?

Yleisradion tapa uutisoida Talvivaarasta perustuu pääosin mielikuviin ja tahalliseen poliittiseen manipulaatioon.Tätä ei voi hyväksyä.

Kun itse aikoinaan opiskelin Tampereen yliopistossa tiedotusoppia ja journalismia, meille opetettiin, että jutut pitää perustaa todellisiin faktoihin ja jutuissa pitää haastatella kumpaakin osapuolta, jos kyseessä on kiistanalainen asia. Niiranen kuitenkin vetäisi ruutuun pelkkiä kansalaisten mielipiteitä sattumanvaraisesti ikään kuin totuutena. Pappismiehenä hän on oppinut, että kansalaisille riittää puheiksi pelkät mielikuvat, mutta näin ammattimaisen tiedotuskonkarin mielestä tuollainen manipulaatio on aivan Esson baarin tasoista puppua. Se ei sovi julkisrahoitteeseen tiedotusvälineeseen.   Katso uutinen, juttu alkaa kohdasta 9:20.

 P.S. Totean, että en omista Talvivaara Oy:n osakkeita, eikä minulla ole mitään siteitä tähän yhtiöön. Tämä ei ole myöskään kannanotto päästöjen sallimisesta, mutta syytökset pitää pystyä perustelemaan tosiasioilla.