Soini on saanut näihin asti huolettomasti levitellä letkautuksiaan ilman, että toimittajat kyseenalaistaisivat väitteiden todenperäisyyttä. Nyt STT on kääntänyt suunnan, toivottavasti.

Suomen valtion velka kasvaa ensi vuonna 95 miljardiin euroon, jossa on lisäystä 6,6 miljardia euroa. STT:n mukaan Timo Soini on uutistoimistolle todennut, että Suomi ottaa tämän lisävelan, jotta Suomi saa olla mukana EU:n tukipaketissa ja kasvattamassa vastuuta. Hän on sanonut, että tämän pitäisi moraalisessakin mielessä herättää kysymyksiä, että me otamme velkaa auttaaksemme velkamaita ostamaan itse omaa velkaansa.

Annliina Luotonen selventää, että tosiasiassa Suomi ei anna tukilainaa lainkaan, vaan toimii takaajana euroalueen kriisirahastojen kautta. Soini siis puhuu puppua väittäessään, että suomalaisten rahoja kannetaan etelän kriisimaihin. Euroakaan ei ole annettu. STT:lle Soinin puolitotuuksien suoltaminen ei mene enää onneksi läpi.

Poliitikot vievät mediaa nyt mennen tullen, koska Soini tarjoaa hyviä aineksia kohu-uutisille, joihin mm. Helsingin Sanomat on sortunut. Poikkeuksen teki toimittaja Teija Sutinen, joka heinäkuussa kertoi jutussaan, että Suomi ei anna euroakaan tukea EU:n kautta velkamaille, vaan ainoastaan takaa muiden joukossa lainoja. Suomen osuus on 1,92 prosenttia takaussummasta. Hänkään ei kuitenkaan kertonut, paljonko Suomen vaatima vakuus itse asiassa maksaa Suomelle. Sen tiedon HS kyllä saa, jos haluaa julkistaa. Siitä voisi syntyä varsinainen kohu, kun selviää, että Suomelle koko vakuusprosessi on varsin tappiollista.

Toinen kesän poliittinen kohu-uutinen on MGR:n eli Maria Guzenina-Richardsonin vedätys vanhuspalvelulailla. Hän vaatii rahoja vanhusten hoitoon, mutta jättää kertomatta, että rahat on otettava jokaisessa kunnassa kunnallisveron kiristyksinä kansalaisilta, koska valtion 20 miljoonaa euroa eivät Kuntaliiton mukaan riitä lainkaan lain vaatimaan toimiin. Miksi tällainenkin harhauttava poliittinen viestintä menee läpi Yleisradiossakin täysin suodattamatta?

Päivitys tähän tekstiin 12.8.2012. HS julkaisi jutun 12.8.2012 vakuuksien hinnasta. Suomi joutuu maksamaan 22 miljoonaa euroa, jotta se saa vakuudet Euroopan vakausmekanismin kautta Kreikalle ja Espanjalle annetuille lainatakauksille.