Ouluradion uutisessa Kalevan päätoimittaja Markku Mantila väittää, ettei ole olemassa taloudellisesti onnistunutta tabloid-lehtiuudistusta

-Pohjoismaista tai maailmalta ylipäätään ei tule vastaan ainuttakaan tabloidiksi muuttunutta päivälehteä, joka olisi onnistunut saamaan lisää tilaajia tai mainostuloja.

Mantilan mukaan Kalevan lukijakunta on melko konservatiivista. Tabloid-muoto tuo päivälehden liian lähelle iltapäivä- ja ilmaisjakelulehtiä. Se saattaa aiheuttaa uuden henkisen kynnyksen.

– Suurinta osaa lukijoista tabloid pelottaa enemmän kuin rohkaisee tilaamaan lehteä

”Broadsheetistä suoraan digiversioon”

 

Tabloidiin siirtyminen tuo Mantilan mukaan pinteessä oleville printtilehdille turhia lisäpaineita.

– Arvonlisäverouudistus on laskenut lehtien levikkiä, laajentuva digitalisoituminen vaatii omat panostuksensa ja sekä yleinen taloudellinen taantuma että Oulun seudun rakennemuutos Nokia kärjessä aiheuttaa sen, että vaikeuskertoimia on muutenkin, Mantila päivittelee.

– Jos saisin yksin päättää, niin antaisin broadsheetin toimia niin kauan kuin se toimii ja menisin suoraan digitaaliseen lehteen.

HS kommentoi: Jokainen ratkaisee omista lähtökohdistaan

 

– Olemme analysoineet useita tehtyjä muutoshankkeita, joista monet ovat onnistuneet hyvin myös taloudellisesti. Kukaan ei ole vaihtanut takaisin, mikä kertoo sekin jotain, Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen vastaa Mediaviikolle.

– Jokaisen lehden pitää kuitenkin arvioida asiaa omista lähtökohdistaan. HS:n alueella on paljon ihmisiä, jotka kokevat broadsheetin hankalaksi sekä kotonaan että varsinkin liikennevälineissä, joissa he haluaisivat lukea lehteä.