Kasvu verkkokaupassa on siis edelleen voimakasta, kertoo Markku Korkiakoski verkkokauppapalveluita tarjoavasta Vilkas Groupista.

– Täytyy muistaa, että verkkokaupankäynti on edelleen pientä Suomessa ja EU:n alueella, joten ripeämmän kasvun vaihe on ollut odotettavissa jo pidempään. Verkkokaupan kasvua puoltaa se, että shoppailu verkossa on usein monipuolinen elämys, josta jokainen löytää itselleen mieluisan tavan hankkia palveluita ja tuotteita. Lisäksi yritysten välinen kaupankäynti on kasvussa, sillä taantuman aikana yritykset hakevat keinoja tehostaa omia prosessejaan, jatkaa Korkiakoski ja pohtii, mitkä tekijät pitävät kasvua voimakkaana.

– Sosiaalinen media, monikanavaisuus ja mobiliteetti tuovat verkkokauppiaille ja heidän asiakkailleen yhä monipuolisemman toimintaympäristön, jossa asiakas pystyy personoimaan kaupankäyntiään haluamallaan tavalla. Nyt kun verkkokaupat pystyvät tarjoamaan asiakkailleen yksilöllistä palvelua, haluavat tyytyväiset asiakkaat ostaa luontaisesti verkosta lisää, perustelee Korkiakoski kasvun tekijöitä.

Verkkokaupan kasvu jumittaa EU-alueella

 

EU:n alueella tapahtuvasta kaupankäynnistä verkkokaupasta syntyy vain 4 prosenttia.

– Olen huolissani siitä, että EU:n tasolla ei ole pystytty vieläkään avamaan markkinoita vapaammalle kaupankäynnille. Tätä vauhtia USA ja Kiina tulevat valtaamaan sähköisen kaupan myös Euroopassa ja meille EU:n alueen yrityksille on jäämässä luu käteen, ennustaa Korkiakoski.

Ongelman ovat tunnistaneet myös kotimaiset verkkokauppiaat, jotka ovat vihdoin alkaneet kansainvälistyä. Verkkokauppiaille olisi luontaista aloittaa kansainvälinen kaupankäynti EU:n sisältä, mutta se ei olekaan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Kansainvälistyminen tuo mukanaan haasteita, jotka liittyvät EU:n sisällä oleviin erilaisiin käytäntöihin ja kilpailuun vaikuttaviin tekijöihin mm. asiakaspalvelussa, maksutavoissa ja verotuksessa.

– Kiinassa ja USA:ssa vastaavia ongelmia ei ole. Heillä on jo luontaisesti isompi yhtenäinen markkina-alue, joka tarjoaa verkkokaupoille lähtökohtaisesti merkittävästi isommat volyymit. Pitkässä juoksussa verkkokaupat, joilla on suuret volyymit, ovat myös globaalissa taloudessa kilpailukykyisimpiä, toteaa huolestunut Korkiakoski ja kannustaa EU:n alueen päättäjiä ripeään yhteistyöhön.

Verkkokauppaindeksiä on laskettu vuodesta 2006 alkaen. Se julkaistaan neljä kertaa vuodessa, ja luvut perustuvat kolmasosaan kotimaisesta verkkokaupasta sekä niiden tilauksista. Indeksin laskee Vilkas Group Oy.