Sanomalehdistön ja niiden nettiversioiden sensaatiojournalistisen innostuksen ymmärtää, kun tietää, kuinka kiihkeästi ne joutuvat taistelemaan vähenevistä lukijoistaan. Lukijoita katoaa vuosittain saman verran kuin ikääntyneitä kansalaisia poistuu joukostamme. Uusia asiakkaita ei tule tilalle.

Valistuneet lukijat pitävät sensaatiojournalismia tietenkin halveksittavana ja älyvapaana. Kohujutut eivät edusta laatua ja faktaa. Erityisen kummalliselta tuntuu, kun Yleisradiokin, täysin valtiollisesti rahoitettu laitos, sortuu samaan sensaatiohakuisuuteen kuin monet sanomalehdetkin.

Sensaatioiden maalitauluksi joutuvat nyt varsinkin yritykset, yrittäjät, poliitikot ja julkkikset, koska he ovat sananvapauden maassa täysin vapaata riistaa. Olemme nähneet täysin tuulesta temmattuja lautakasajuttuja, vaalirahasotkuja, joiden tolkuttomasta paisuttelusta jopa puoluekartta Suomessa mullistui.

Olemme nähneet myös yrityksiin kohdistuneita mediahyökkäyksiä. Tästä polttavin esimerkki on Talvivaaran kaivos, jonka mediakäsittelyssä ei ole järki mukana. Kaikki mikä liippaa Talvivaaraa, käännetään kohuotsikoiksi ajattelematta, onko uutiselle rationaalisia perusteita lainkaan. Olemme nähneet myös kuinka mm. Helsingin Sanomat saattaa koko sivun jutullaan leimata aloittelevan pienyrittäjän hylkiöksi, kun hänen mitätön nettihankkeensa menikin pieleen. Jutun asiavirheet lehti kuittaa myöhemmin muutamalla rivillä, joita kukaan ei juuri havaitse.

Talvivaaraa koskeva älyvapain uutinen koettiin viime viikolla, kun Yleisradion TV-uutiset päälähetyksessään dramaattisesti kertoi, että ”Talvivaaran kaivokselta on löytynyt kuolleita lintuja”. Lehdet seurasivat perässä suurin otsikoin ja kuvin. Talvivaarasta tehtiin suuri ympäristörikollinen.

Kyseessä on häirikkövihreiden poliittinen kampanjointi, johon media nyt sortui kritiikittömästi. Eviran ja poliisin tutkimuksissa ilmeni, että lintujen kuolemiin ei liity mitään ympäristörikosta. Bioliuotusallas, johon muutama vesilintu kuoli, on täysin luvanmukainen saasteallas, viranomaiset totesivat. Uutinen oli siis yhtä typerä kuin olisi TV-uutisten pääaiheena uutisoitu, että ”Pulu jäi ratikan alle Mannerheimintiellä”.

Valitettavasti Talvivaara yrityksenä on täysin suojaton median järjettömiä hyökkäyksiä vastaan. Se ei voi mitään asialle. Yhtiön osakkeenomistajien kannalta tilanne on yhtä huono. Heidän omistuksensa arvo laskee koko ajan, koska yhtiön mainetta perusteitta mustamaalaavat ulkopuoliset tahot ilman mitään vastuuta tai sanktioita.

Miksi sananvapauden nimissä sallitaan tehdä käytännössä rikollista työtä toisten työpaikkojen ja elinkeinon vahingoittamiseksi ilman vastuuta? Sananvapaudella on varjopuolensa. Toivoisin, että sivistysvaltiossa ymmärrettäisiin sananvapauden merkitys oikein ja sen tuoma vastuu. Jos sananvapautta ei osata käyttää viisaasti, sellainen vapaus menetetään. Se olisi suuri vahinko demokratiallemme.