Palkintolautakunnan perustelut:
 ”Katja Ketun Kätilö on voimakas ja hieno lukukokemus, joka on saanut osakseen niin kriitikoiden kuin lukijoidenkin suosion. Kätilössä väkeviä aiheita kuvataan väkevällä kielellä. Tämä monikerroksinen teos on kielellisesti rohkea ja ainutlaatuinen. Vaietusta historiasta ammentava Kätilö kertoo tarinansa tavalla, joka jättää jälkensä lukijaan. Kätilö on samaan aikaan maaginen ja groteski, kaunis ja ruma, lähellä kuolemaa ja niin täynnä elämää, että lukija hengästyy. Sanalla sanoen: upea.”
 
Kiitos kirjasta -palkinnon perustajat ja jakajat ovat Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry. Ensimmäinen Kiitos kirjasta -palkinto jaettiin vuonna 1948. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka käsittää mitalin ja kunniakirjan. Se luovutetaan kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt suomen- tai ruotsinkielinen kaunokirjallisuuteen kuuluva teos on ollut erityisen virikkeitä antava.

Palkinnon tarkoituksena on edistää kirja-alan ammattilaisten omakohtaista kirjallisuuden arviointia ja osoittaa maamme kirjailijakunnalle, minkälaisia teoksia arvostavat lukijat, jotka työssään esittelevät kirjallisuutta.

Vuoden 2012 libristi Keijo Rinne

Keijo Rinne Akateemisen Kirjakaupan Helsingin myymälästä on valittu vuoden libristiksi. Palkinnon myöntävät Libro ry, Kirjavälitys Oy ja Kirjakauppasäätiö. Libristi-nimike edellyttää kirjakauppa-alan ammattitutkinnon suorittamista.

Vuoden libristiä valitessaan raati kiinnitti huomiota ehdokkaiden koulutukseen ja ammattitaitoon kirja-alalla, aktiivisuuteen omassa työssään ja Libro ry:n toiminnassa sekä esimerkilliseen kirjantuntemukseen.

Vuoden 2012 libristi Keijo Rinne palkittiin kunniakirjalla, Libristin Kirjapöllö-patsaalla sekä 1500 euron stipendillä. Palkinto jaettiin Kirjan ja Ruusun päivänä 23.4.2012 Akateemisen Kirjakaupan Helsingin myymälässä.