Suomalaisten kiinnostus talousasioihin on lisääntynyt viime aikoina, ja medialta odotetaan tietoa etenkin omaan talouteen liittyvistä aiheista. Tätä mieltä on 67 prosenttia Aikakausmedian teettämään kyselyyn vastanneista aikakauslehtien päätoimittajista. Oman talouden lisäksi lukijat haluavat tietoa myös Euroopan taloudesta.

Media ei kuitenkaan täysin vastaa yleisön toiveisiin, sillä päätoimittajien mielestä tiedotusvälineet mässäilevät liikaa talouskriiseillä ja uutisointi etenee pitkälti kohujen kautta.
 
”Taloudesta uutisointia painaa negatiivisen uutisen ja ylidramatisoinnin tarve. Talousasioista, esimerkiksi Kreikan kriisistä, tehdään isoja otsikoita, mahdollisesti yhteen yksityiskohtaan takertuen. Tavallisen lukijan on usein vaikea saada selvää, onko todella hätä kädessä, vai liioitteleeko media uutisnälässään”, todetaan päätoimittajakyselyn vastauksissa.

Vaikka koko maailman talous onkin keikkunut jo jonkin aikaa veitsenterällä, päätoimittajien mielestä siitä annetaan usein turhan jälkiviisasteleva ja ahdistava kuva.
 
”Ensin hehkutetaan tuloksentekijöitä ja finanssimaailmaa vuosikausia kritiikittömästi, ja sitten maalataan sellaisia madonlukuja koko maailmalle, että alkaa ahdistaa. Myös eläkekeskustelussa mennään eliitin ehdoilla, ja eläkeiän nostosta tehdään Hota-pulveri, joka auttaa vaivaan kuin vaivaan.”

Talousaiheet lähelle ihmistä

 
Kriiseillä mässäilyn ja uhkakuvien maalailun sijasta aikakauslehtien päätoimittajat toivovat medialta käytännönläheistä uutisointia. Median olisi kerrottava, miten maailman talouden heilahdukset vaikuttavat yksittäisen suomalaisen talouteen.
 
”Enemmän pitäisi korostaa sitä, mikä on lähellä ihmisiä. Maailmantalouskin on mahdollista tuoda lähelle: esimerkiksi miksi kuluttaja saa halpoja tomaatteja ympäri vuoden, tai voiko sinne Kreikkaan nyt matkustaa”, kyselyn vastauksissa sanotaan.

Etenkin kuluttajien oman talouden hallintaan liittyviä aiheita saisi päätoimittajien mielestä käsitellä paljon enemmän – ja mahdollisimman kansantajuisesti.
 
”Uskon, että tavallinen kuluttaja on kiinnostunut itseään koskevista talousasioista ja vinkeistä: verotus, eläkevakuutusten tulevaisuus, kotitalousvähennys, ostoskorin hinta ja niin edelleen. Toisaalta ärsyttää yksittäisten julkisuuden henkilöiden talousasioiden jauhaminen tyyliin ”osti ökytalon, hinta xxx euroa” tai ”myi osakkeita, sai voittoa xxx euroa”.”

Luotettavaa ja tarkistettua taloustietoa aikakauslehdistä

·         Yli puolet aikakauslehtien päätoimittajista kertoi Aikakausmedian kyselyssä käsittelevänsä talouteen ja rahaan liittyviä asioita jonkin verran joka numerossa. Ammatti- ja järjestölehdissä aihe on esillä hieman enemmän kuin yleisaikakauslehdissä.
·         Yli 70 prosenttia päätoimittajista on sitä mieltä, että aikakauslehdet osaavat käsitellä vaikeitakin aiheita ymmärrettävästi. Talousaiheita käsitellään kohderyhmän tarpeet huomioiden.
·         Verkon sekalaisen tarjonnan vyöryssä on tärkeää, että ihmiset voivat saada erikoistuneista talouden aikakauslehdistä luotettavaa ja huolella tarkistettua tietoa ja apua oman taloutensa hoitamiseen, kyselyn vastauksissa muistutetaan.
·         Päätoimittajat eivät kuitenkaan ole täysin tyytyväisiä edes oman lehtikenttänsä työhön. Talousaiheita käsitellään jo nyt paljon, mutta enemmänkin mahtuisi mukaan. Lukijat odottavat aikakauslehdiltä erityisesti vinkkejä oman talouden hallintaan.
·         Esimerkkien kautta niin yleisiä kuin omankin talouden asioita on helpompi ymmärtää. Aikakauslehdistössä tarvittaisiin lisää kiinnostavia juttuformaatteja tavallisten ihmisten talousasioihin liittyen.