Alma Media kustantaa useita maakuntalehtiä, joista suuri osa muutettiin reilu vuosi sitten tabloid-kokoon. Suuret kauppaliikkeet eivät enää lähteneet entisessä määrin ilmoittamaan näissä, varsinkaan entisin hinnoin, kuten Kauppalehti uutisoi kuluneella viikolla. Lopputulema on tietysti katastrofaalinen: lehti surkastuu entisestään. On pakko irtisanoa ja vähentää kustannuksia.

Seuraava vaihe on maakuntalehtien muuttaminen 7-päiväisistä ehkä kolmipäiväisiksi tai jopa viikkolehdiksi, kuten USA:ssa jo tapahtuu yleisesti. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että tabloidiin siirtyminen ei välttämättä ole syynä lehtien ilmoitustulojen ja lukijakunnan katoamiseen, vaan perusteet löytyvät jo useaan kertaan murroksen aiheuttajaksi todetusta web-mediasta. Se vie lehtien lukijat.

Sähköisen liiketoiminnan kehittäminen lehtien tilalle on kivinen ja raskas tie. Tuskinpa yksikään lehtiyhtiön verkkomedia on päässyt plussalle Suomessa. Lehtitalot saavat vähän mainostuloja verkosta. Verkkomainonnan hinnat ovat valitettavasti vain murto-osan luokkaa lehtimainontaan verrattuna. Ne, jotka nyt rakentavat itselleen muutakin digitaalista markkinointipalvelua ja viestintää, tulevat selviämään voittajina.

Voittaja on se, joka saa kuluttajan käyttämään palveluitaan. Se taas edellyttää medialta houkuttelevia ja yksinkertaisia ideoita. Maailmalla on tapauksia, että kun lehtitalo ei ole keksinyt mitään uutta, se on päättänyt lopettaa toimintansa kerralla ja jakanut loput rahansa omistajillen, tai yhtiö on siirtynyt muihin liiketoimiin mm. kiinteistöjen ylläpitämiseen. Toivon mukaan harva media-ammattilainen alistuu sellaiseen kohtaloon.