Yritysviestinnässä verkon osuus kasvaa, koska asiakkaat ja kuluttajat haluavat sitä. PR- ja mainostoimistossa on vielä vähän osaamista sähköisellä puolella. On paljon työtä tehtävänä, jotta päästään eteen päin. Romanialaiset ovat luovia, joten uskon, että kehitymme nopeasti, hän kertoo.
”Kuluttajat vievät prosessia, eivät toimistot. Kuluttajat ovat nyt online ja niille on puhuttava verkossa”, hän tiivistää.
Romaniassa on jo viisi miljoonaa Facebook-tiliä. Asukkaita maassa on noin 22 miljoonaa.
Digitalisoituminen näkyy myös median toiminnassa. Paperilehdet katoavat nopeasti. Monet lehdet ilmestyvät enää online-versioina. Viisi suurinta lehteä on muuttunut ihan viime aikoina kokonaan verkkoversioiksi. Muutos Romaniassa on dramaattinen.
Toisaalta mediamarkkinoiden keskittyminen jatkuu. Nyt Romaniassa on viisi isohkoa mediaryhmää. Koska pelureita on näinkin monta, se merkitsee todellista kilpailua, Pralong iloitsee.
Romaniassa PR-ala on kasvanut 24 markkinatalousvuoden kuluessa ripeästi. Markkinat ovat kuitenkin 80-prosenttisesti ulkomaisten isojen ketjujen hallussa. Romaniassa on 15 isoa peluria.
PR-liitosssa on 200 jäsentä ja yliopistoissa saman verran alan osaajia. Tiedotusalan ammattilaisia maassa on yksityisellä sektorilla 5000-6000 ja julkishallinnossa yhtä paljon.
Tiedotusmarkkinat elävät ajan mukana. Aiemmin mainostoimistot ja PR olivat eriytyneitä. Viiden viime vuoden kuluessa toiminnot ovat sekoittuneet. Monet mainostoimistot ovat avanneet PR osaston ja tulleet PR markkinoille.
Pralong sanoo, että mainostoimiston ja viestintätoimiston eroa on nykyään vaikea havaita.
”Nyt kaikki sisällön tuottajat tavoittelevat huomion herättämistä, koska koko viestintä on mainontaa ja PR:ää. Tämä merkitsee vallankumousta alalla. PR-liitossa toivomme, että otettaisiin maineenhallinta tärkeimmäksi kohteeksi. Se puuttuu nyt Romaniasta, joka on kuuluisampi korruptiostaan kuin hyvästä maineestaan. Hyvä maine on kuin raha pankissa. Tämä on tuleva ristiretkemme ja keskustelemme tästä aiheesta PR-alalla nyt vilkkaasti.”
Onko media lahjomatonta?
Romaniassa maksettua journalismia valitettavasti oli takavuosina.
Pralong veti muutaman vuoden omaa toimistoaan, jolloin hänellä oli isoja asiakkuuksia.
”Me emme koskaan maksaneet toimittajille. Nyt on paljon vähemmän jos ollenkaan maksettua journalismia. Aiemmin oli pari lehteä, jotka jopa kiristivät ihmisiä julkaisemalla ikävän uutisen, ellei maksanut toimittajille lunnaita.”
Pralong kertoo, että Romanian media on sensuroimatonta ja vapaata. Itsesensuuria sen sijaan valitettavasti esiintyy.
Mediamarkkina on toisaalta laaja, koska maassa on 400 paikallista TV-asemaa, joilla on myös radiokanavat. Ympärivuorokauden uutisia lähettäviä TV-asemia on viisi.
Kirja paluumuuttajista
Sandra Pralong julkaisee kirjan ulkomaalaisista, jotka asettuvat asumaan Romaniaan. Se tulee kauppoihin ennen kesää.
Edellisen kirjan hän teksi itsestään, miksi tuli Romaniaan. Siihen saakka oli tyypillistä, että monet vain lähtivät maasta.
Miksi hän halusi tulla takaisin elettyään hyvässä asemassa Yhdysvalloissa?
”Koska tunsin, että minulla on sellaista tietotaitoa, jonka voi tuoda Romaniaan. Ulkomailla elää vain itselleen, ei millekään suuremmalle päämäärälle”, hän sanoo patrioottesesti.
Sandra Pralong työskenteli ennen vallankumousta Newsweekin viestintäjohtajana New Yorkissa. New York on silti ihastuttava kaupunki, hän muistelee.