120 kuvaajan 2813 kilpailuun lähetettämästä kuvasta ja 16 multimediasta tuomaristo valikoi voittajat yhdeksään eri kategoriaan ja yleisö yhteen kategoriaan. Lisäksi tuomaristo jakoi kolme kunniamainintaa.

Yleisöllä oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus seurata juhlatilaisuutta Shootitlive-palvelun kautta kilpailun nettisivuille reaaliaikaisesti päivittyvien valokuvien välityksellä. Valokuvaaja Samuli Ikäheimo kuvasi tilaisuutta noin puolentoista tunnin ajan klo 18 alkaen.

VUODEN LEHTIKUVA:

Sami Kero, s.1979, Helsingin Sanomat, Helsinki

VUODEN LEHTIKUVAAJA:

Touko Hujanen, s.1986, freelancer, Helsinki

VUODEN HENKILÖKUVA:

Meeri Koutaniemi, s.1987, freelancer, Helsinki / ulkomaat

Kunniamaininta:

Aki-Pekka Sinikoski, s.1978, freelancer, Helsinki

VUODEN UUTISKUVA:

Miikka Pirinen, s.1985, freelancer, Helsinki

VUODEN URHEILUKUVA:

Antti Raatikainen, s.1988, freelancer, Rovaniemi

Kunniamaininta:

Timo Marttila, s.1978, Satakunnan Kansa / freelancer, Pori

VUODEN KOTIMAAN REPORTAASI:

Tiina Somerpuro, s.1977, Kauppalehti, Helsinki.

VUODEN ULKOMAAN REPORTAASI:

Markus Jokela, s.1952, Helsingin Sanomat, Helsinki

Kunniamaininta:

Meeri Koutaniemi, s.1987, freelancer, Helsinki / ulkomaat

VUODEN KUVAESSEE:

Maija Tammi, s.1985, freelancer, Aura

VUODEN MULTIMEDIA:

Marjaana Malkamäki, s.1980, freelancer, Tampere

YLEISÖN SUOSIKKI VUODEN LEHTIKUVAAJAKSI:

Tomi Glad, s.1977, Savon Sanomat, Leppävirta

Palkinnot

Vuoden Lehtikuvat 2011 -kilpailun voittajille maksetaan verottomat rahapalkinnot. Vuoden Lehtikuva -kategorian voittaja ja Vuoden Lehtikuvaaja saavat molemmat 2500 € palkinnon. Muiden kategorioiden voittajat saavat kukin 1000 € palkinnon. Palkintojen yhteissumma on 12.000 €. Kunniamaininnoista tai yleisöäänestyksen voitosta ei makseta rahapalkintoja.

Vuoden Lehtikuva -kategorian voittaja saa myös haltuunsa Tapio Wirkkalan suunnitteleman ja Rashid Nasretdinin lahjoittaman kiertopalkinnon. Jo 45-vuotta kiertäneen pienoisveistoksen takaosaan on kaiverrettu voittajien nimet vuodesta 1966 lähtien. Lisäksi voittaja saa kilpailun pääyhteistyökumppanina toimivan Canonin IXUS 510 HS –kameran nimikaiverruksella.

Vuoden Kotimaan Reportaasin voittaja saa haltuunsa Helge Heinosen lahjoittaman ”Helen tonni” -kiertopalkinnon. Kivinen pienoisveistos on kiertänyt voittajilla vuodesta 1993 lähtien.

 Tuomariston jäsenet

 

Rob van Bracht, päätoimittaja, AD, kuraattori / Hollanti

Hanna-Kaisa Hämäläinen, valokuvaaja, kuraattori / Muurame

Mia Muurimäki, tohtorikoulutettava, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Median laitos, Media Lab / Helsinki

 

Yleisöäänestys

 Yleisöllä oli jo kuudetta kertaa mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan Vuoden Lehtikuvaajaksi. Kilpailun tuomaristo valitsi yleisöäänestykseen viisi valokuvaajaa:

Heli Blåfield (Etelä-Saimaa, Lappeenranta), Tomi Glad (Savon Sanomat, Leppävirta), Touko Hujanen (freelancer, Helsinki), Meeri Koutaniemi (freelancer, Helsinki / ulkomaat) ja Timo Marttila (Satakunnan Kansa / freelancer, Pori).

Yleisön suosikiksi äänestettiin Tomi Glad. Ääniä annettiin yhteensä 2310, joista Glad sai 593. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvottiin Canon IXUS 510 HS –kamera, jonka voitti Daniel Wallenius Oulusta.

 Vuoden lehtikuvat 2011 -näyttely

 

Vuoden lehtikuvat 2011 -kilpailun projisoitu näyttely on esillä kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Suomen:

Helsinki, Päivälehden Museo, Ludviginkatu 2-4

Tampere, Mediamuseo Rupriikki, Väinö Linnan Aukio 13

Jyväskylä, Torikeskus, Yliopistonkatu 36

Kuopio, Kirjakauppa Rosebud, Kauppakatu 12

Kotka, Kotkan Valokuvakeskus, Vuorelankulma 2

Oulu, Kaleva.Point, Kirkkokatu 11

Lahti, Etelä-Suomen Sanomat, Mediakulma, Aleksanterinkatu 10

Turku, Turun Sanomat, Kauppiaskatu 5

Tarkat ajat ja osoitteet selviävät osoitteesta www.vuodenlehtikuvat.fi.

Vuoden lehtikuvat 2011 -kirja

Vuoden Lehtikuvat 2011 -kilpailun tuloksista julkaistaan kirja, joka sisältää voittokuvien ja kunniamainittujen kuvien lisäksi haastatteluja kuvaajilta ja tuomareilta sekä kisan muuta kuvasatoa. Kirjassa on yhteensä n.100 kuvaa 38:lta kilpailuun osallistuneelta kuvaajalta. Kirjan tarkemmat myyntipaikat osoiteessa www.vuodenlehtikuvat.fi.

 Taustaa

Suomen Lehtikuvaajat ry on järjestänyt Vuoden Lehtikuvat -kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Kilpailun tarkoituksena on koota yhteen vuoden uutistapahtumia ja ylläpitää lehtikuvauksen tunnettavuutta. Kisaa käydään parhaan lehtikuvan, lehtikuvaajan, henkilökuvan, uutiskuvan, urheilukuvan, kotimaisen reportaasin, ulkomaisen reportaasin, kuvaesseen ja multimedian sarjoissa, joista viimeksimainittu on mukana tänä vuonna ensimmäistä kertaa

 Tuomareiden kommentit

 

Vuosi 2011 oli vahva uutisvuosi meillä ja maailmalla. Vuoden lehtikuva –kilpailu nosti vuoden kuvasaaliista esiin oivaltavia, tunnekylläisiä ja katsojaa haastavia kuvia. Ensimmäistä kertaa palkittava multimediasarja osoitti, että Suomessa on kasvava joukko ammattimaisia kuvantekijöitä, jotka eivät arkaile venyttää osaamistaan liikkuvalla kuvalla ja äänimaisemalla kertomisen suuntaan.

Suomalaisen uutiskuvan kärki on kuitenkin kapea. Tämä antaa olettaa, että kuvaajien työskentelyolosuhteet eivät aina mahdollista parasta lopputulosta. Monimediaisen uutisoinnin nousu saattaa viedä kuvaajan tilanteeseen, jossa samasta uutistapahtumasta on taltioitava sekä liikkuvaa että stillkuvaa. Kiristyvä työtahti ja työsuhteisiin liittyvät epäselvyydet kenties verottavat laadukkuutta, joka kuitenkin on isojen uutismedioiden keskeinen menestystekijä.

Pikaisen analyysin perusteella kisassa vaikuttavat menestyvän koulutetut kuvaajat, jotka verkostoituvat kansainvälisesti ja etsivät ulkopuolisia näkökulmia omaan tekemiseensä. Erityisesti kuvareportaasien editoinnissa kannattaa hyödyntää kollegojen apua. Nyt liian moni todella kiinnostavasti alkanut kuvareportaasi kömmähti kokonaisuutena muutamiin heikkoihin kuvavalintoihin. Avoin suhde toisiin kuvaajiin varmasti tukee vaikeiden valintojen tekemistä ja entistä analyyttisemmän suhteen luomista omiin kuviin. Tulevaisuus vaikuttaisi olevan verkostoituvien ja oppimishaluisten kuvaajien.

Vuoden kuvasaalis osoittaa, että suomalaiset kuvaajat hallitsevat suvereenisti tekniikan. Tämän lisäksi tuomaristo peräänkuuluttaa kuviin tunnetta, syvällisyyttä ja terävää vuoropuhelua aiheen kanssa. Intohimo, halu tehdä upea kuva, näkyy kuvasta aina – olipa aihe suuri tai pieni.

 

Vuoden Lehtikuva 2011

Valokuvaaja: Sami Kero, Helsingin Sanomat, Helsinki

Julkaistu: Kuva on julkaistu ainakin kuvakoosteessa http://www2.hs.fi/extrat/audioslide/ulkomaat/egypti/

Tuomariston perustelut: Vahva kuva, joka kertoo, mitä tapahtuu, kun yhteiskunnallisen muutoksen tarve kiristyy äärimmilleen ja tavallisesta kaupungista tulee hetkessä sotatanner. Voittajakuva pitää otteessaan monia katselukertoja, se kiteyttää arabikevään rauhatonta sanomaa.

Vuoden Lehtikuvaaja 2011

Valokuvaaja: Touko Hujanen, freelancer, Helsinki

Julkaistu: 1) Helsingin Sanomat, 2) Ei julkaistu, 3) Suomen Kuvalehti, 4) Helsingin Sanomat, 5) Very Nearly Almost (Englanti), 6) Ei julkaistu, 7) Ei julkaistu, 8) Helsingin Sanomat, 9) Ei julkaistu.

Tuomariston perustelut: Voittajasarja sisältää kuvia, jotka herättivät tuomariston huomion muissakin kategorioissa. Visuaalisesti eheä kokonaisuus, joka piirtää kauniisti esiin kuvaajan runollista lähestyvän, tunnistettavan kädenjäljen.

Voittajalla on kiehtova kyky tehdä pelkistettyjä kuvia, jotka rakentuvat tarinoiksi, tuovat vieraan lähelle ja etäännyttävät tutun oudoksi. Tämä kyky kantaa kuvaajaa niin pienissä kuin suurissakin aiheissa.

 Vuoden Uutiskuva 2011

Valokuvaaja: Miikka Pirinen, freelancer, Helsinki

Julkaistu: Kuva Timo Soinista julkaistu Helsingin Sanomien etusivulla 13.5.2011 otsikolla ”Soini lähti oppositioon”

Tuomariston perustelut: Sekalaisen ja laadultaan epämääräisen sarjan ilopilkkuja. Voittajakuva pakottaa katsomaan uudelleen, täydellinen ajoitus pitää mielenkiinnon yllä. Kuvaaja on valppaana napannut hetken, jossa on monikerroksellisuutta.

Kuvassa kansallisen politiikan voimahahmon kujeellinen luonne tulee esiin. Vai onko kieli pidettävä keskellä suuta näin haastavassa paikassa? Soini on hississä matkalla ylös, mutta samalla häkitettynä tilanteeseen, jossa hänen sutkaustensa suhdetta reaalipoliittiseen toimintaan tutkitaan entistä kriittisemmin.

 Vuoden Henkilökuva 2011

Valokuvaaja: Meeri Koutaniemi, freelancer, Helsinki / ulkomaat

Julkaistu: Ei vielä julkaistu, juttu myynnissä ja ilmestyy keväällä isona juttukokonaisuutena.

Tuomariston perustelut: Hehkuva, pehmeä, rakastettava ja teknisesti hallittu kansainvälisen tason muotokuva. Pääsemme lähelle ihmistä, jota emme koskaan ole tavanneet – suurin kohteliaisuus, mitä muotokuvalle voi antaa.

 Vuoden Henkilökuva 2011 – Kunniamaininta

Valokuvaaja: Aki-Pekka Sinikoski, freelancer, Helsinki

Julkaistu: Kuva ollut esillä Suomen valokuvataiteen museossa Finnish Teens -näyttelyssä. (Näyttelyyn liittyvissä jutuissa kuvia julkaistu useissa lehdissä)

Tuomariston perustelut: Pysäyttävä, sydäntäriipaiseva kurkistus suomalaiseen tyttöyteen.

 Vuoden Urheilukuva 2011

Valokuvaaja: Antti Raatikainen, freelancer, Rovaniemi

Julkaistu: Kuvaa ei ole julkaistu, se on osa tekeillä olevaa sarjaa

Tuomariston perustelut: Täydellinen asetelma, täydellinen tasapaino ja täydellistä hallintaa kameran kummallakin puolella. Mielenkiintoinen ympäristö tuo kuvalle sen ansaitsemaa visuaalista huomioarvoa.

 

Vuoden Urheilukuva 2011 – Kunniamaininta

Valokuvaaja: Timo Marttila, Satakunnan Kansa / freelancer, Pori

Julkaistu: Kuvaa ei ole julkaistu

Tuomariston perustelut: Hetki kulisseista. Maalauksellisen kaunis, sävykäs ja tunteikas kuva.

 Vuoden Kotimaan reportaasi 2011

Valokuvaaja: Tiina Somerpuro, Kauppalehti, Helsinki

Julkaistu: Osa kuvista julkaistu Kauppalehti Optiossa alkuvuodesta 2011

Tuomariston perustelut: Viimeistelty ja harmoninen maisemakuvasarja arktisesta maisemasta. Kuvasarja todistaa, että vahvan tarinan voi kertoa muutenkin kuin henkilökuvan kautta. Kuvissa uutisista tuttu paikannimi saa sisällön, muuttuu vieraaksi ja uudelleen mielenkiintoiseksi, käsittämättömäksi.

Vuoden Ulkomaan reportaasi 2011

Valokuvaaja: Markus Jokela, Helsingin Sanomat, Helsinki

Julkaistu: Osa kuvista julkaistu Helsingin Sanomissa

Tuomariston perustelut: Kuvasarja yhdestä vuoden suurimmasta uutistapahtumasta. Vahvoja kansainvälisen tason kuvia, jotka erottuivat selkeästi muutenkin hyvätasoisesta sarjasta. Intiimien kuvien kautta katsojalle avautuu näkymä Libyan historiallisiin tapahtumiin. Kokonaisuus pureutuu syvällisesti aiheeseensa ja on tarinankerronnaltaan ja editoinniltaan esimerkillinen.

 Vuoden Ulkomaan reportaasi 2011 – Kunniamaininta

Valokuvaaja: Meeri Koutaniemi, freelancer, Helsinki / ulkomaat

Julkaistu: Kuvareportaasi ilmestyy Image-lehdessä maaliskuun lopussa.

Tuomariston perustelut: Syvästi ja emotionaalisesti vaikuttava kuvasarja. Sarja on klassinen esimerkki kuvan poliittisesta vaikuttavuudesta. Kuva hivelee silmää, mutta samalla sillä on kyky järkyttää unohtumattomasti. Nämä kuvat on haettu keskeltä toisenlaista arkea, ei suuren uutistapahtuman reunamilta. Kuvissa on sielua, ne ovat lähellä kohdettaan, mutta kuitenkin terävästi havainnoituina. Ainakin kolmessa kuvista on tarpeeksi voimaa jäädä mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Tuomaristo kuitenkin huomauttaa, että tarinaltaan vahvan sarjan vaikuttavuutta syö turhan voimakas kuvankäsittely.

 

 

Vuoden Kuvaessee 2011

Valokuvaaja: Maija Tammi, freelancer, Aura

Julkaistu: Kuvat julkaistaan myöhemmin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä.

Tuomariston perustelut: Kansakunta munuaisen muotoisessa maljassa. Viileä ja etäännytetty näkökulma suomalaisten kipuun, pelkoon ja kuolevaisuuteen. Lihasta veistettyä tilastotietoa. Älykäs, oivaltava, kauhistuttava, virkistävä. Informaation yksinkertaisuus antaa sarjalle valtavan iskuvoiman, joka elää pitkään. Hyvä tekninen lähestymistapa, ei kyllästytä toistollaan, sillä sarja on hyvin suunniteltu ja toteutettu.

 

 

Vuoden Multimedia 2011

Valokuvaaja: Marjaana Malkamäki, freelancer, Tampere

Julkaistu: Oma projekti. Julkaistu Photo Raw-lehden nettisivuilla 1.12.2011

Tuomariston perustelut: Sarjasta erottui selkeästi voittajaksi reportaasi aiheesta, joka on yksityinen, mutta yleisinhimillinen. Teos avaa ison yhteiskunnallisen ongelman taustaa ja ratkaisumahdollisuuksia syvällisellä ja koskettavalla tavalla. Kertomus nostaa kyyneleet silmiin ja käsivarren karvat ylös – pienten tekojen ja onnellisten sattumien sarja rakentaa kuvaa ihmiselämän hauraudesta.

Tekninen toteutus on esimerkillinen. Teoksessa liikutaan taitavasti still- ja videokuvan välillä, tarinaa kuljetetaan joustavan monimediaisesti ja tarvittaessa tiiviisti.

 

 

Yleisön Suosikki Vuoden Lehtikuvaajaksi 2011

Valokuvaaja: Tomi Glad, Savon Sanomat, Leppävirta

Julkaistu: Savon Sanomissa

Tuomariston perustelut: –