Jokelan koulusurmien vuosipäivänä 7.11. 2008 hätäkeskukseen tehtiin ilmoitus, jonka mukaan ruovetisen koulun ympärillä liikkuisi aseistettu, kouluammuskelua suunnitellut oppilas. Hälytys käynnisti prosessiin, jota ei helpolla pysäytetty. Samuli Saarinen leimattiin kouluampujaksi, koulu jäi kesken, penkinpainajaiset ja ylioppilaskirjoitukset peruuntuivat. Noin kahden vuoden päästä syyttäjä päätti, ettei syytettä nosteta.

Ami Assulin seurasi Samulin elämää noiden kahden vuoden aikana. Hänen ohjelmansa kertoi koskettavan tarinan koulukiusauksesta ja yhteisön silmätikuksi joutumisesta, mutta myös selviytymisestä.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkien aikojen ennätysmäärä, 343. Kilpailun kolmen kategorian voittajaehdokkaat julkistettiin jo 17.2.2012. Heidän joukostaan palkintolautakunta teki lopulliset valinnat palkintojen saajiksi tänään. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Tänä vuonna myös yleisö valitsi suosikkinsa ensimmäistä kertaa. Äänestys toteutettiin Facebookissa.

Vuoden juttu

 

Vuoden jutuksi valittiin toimittaja Arja Paanasen valelääkäripaljastukset Ilta-Sanomissa.

Palkintolautakunnan perustelut:

”Arja Paananen paljasti marraskuussa kaksi valelääkäriä, jotka olivat harjoittaneet ammattia väärennetyillä papereilla. Valelääkärit jäivät kiinni vasta kun Paananen selvitti Pietarissa, että tutkintotodistukset olivat väärennöksiä. Paanasen huolellinen ja sinnikäs tutkiva journalismi toi esiin valelääkäreiden uskomattomat taustat sekä paljasti pahoja puutteita lääkäreiden valvonnassa ja viranomaisten toiminnassa. Artikkeleiden ansioista valelääkärit saatiin pois hoitotehtävistä ja lääkäreiden valvontaa ryhdyttiin parantamaan.”

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Ami Assulin YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmasta ja toimittaja Lauri Martinmäki jutusta yksityisistä terveys- ja hoivapalveluista Keskisuomalaisessa.

Vuoden journalistinen teko

 

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin toimittaja Susanna Kemppainen ja päätoimittaja Markku Mantila Kalevasta jutuista vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista.

Palkintolautakunnan perustelut:

”Kaleva toi esiin alueellaan vaikutusvaltaisen herätysliikkeen sisällä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia, jotka eivät olleet päätyneet viranomaisten tietoon. Vuosikymmeniä jatkuneesta hiljaisuuden kulttuurista ja salailusta on nyt päästy uhrien suojeluun ja tekojen oikeuskäsittelyyn. Poikkeuksellisen laajasta painostuksesta ja sadoista perutuista lehtitilauksista huolimatta Kaleva otti myös pääkirjoituksissaan johdonmukaisesti kantaa tekoja ja vaikenemista vastaan.”

 

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla toimittaja Ilkka Kulmala ja toimittaja Tero Karjalainen Keskisuomalaisesta pitkien juttujen nostamisesta kunniaan ja päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Art Director Liisa Karttunen Oliviasta Oma Olivia –projektista.

 

Vuoden journalisti

 

Vuoden journalistiksi valittiin toimittaja Anu Nousiainen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä.

Palkintolautakunnan perustelut:

”Anu Nousiainen yhdistää kiinnostavat aiheet, isot teemat ja kovat faktat koskettaviin yksilökohtaloihin. Taso pysyy korkealla jutusta toiseen kuten mm. jutut ”Malarian kourissa”, ”Pyramidin huipulla”, ”Se kohtelias poika” ja ”Rikos: rakkaus” osoittavat. Tekstit ovat huolellisesti rakennettuja ja taitavasti kirjoitettuja – pitkissäkin jutuissa jännite säilyy ja tarinat pitävät otteessaan. ”

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Risto Lindstedt Suomen Kuvalehdestä ja toimittaja Esa Mäkinen Helsingin Sanomista.

Palkintolautakunnan jäsenet

 

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset

Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus »

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti

Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi

Paula Salovaara, toimituspäällikkö, Helsingin Sanomat

Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy

Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja,

MTV3 Uutis- ja ajankohtaistoimitus

 

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.