Helsingin Sanomat on analysoinut ihmisten muuttuneita median käyttötapoja.  Helsingin Sanomien ja Sanoman johto on hyväksynyt lehtiuudistuksen peruslinjan. Lopullisen päätöksen tekee Sanoman hallitus kesäkuussa.

”Nyt on oikea aika rakentaa tulevaisuuden sanomalehti, joka vastaa ihmisten muuttuvia elämäntapoja ja median käyttöä. Samalla luomme uuden sukupolven sanomalehden, jollaista Suomessa ei ole aiemmin nähty”, Helsingin Sanomien kustantaja, vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Helsingin Sanomien tekemien tutkimusten ja testien mukaan lehden lukijat kokevat kompaktimman koon merkittävästi nykyistä kätevämmäksi käyttää. Pienempää lehteä on helppo käsitellä, kuljettaa ja lukea, se vie vähemmän tilaa ja nidottu lehti pysyy siistinä. Jatkossakin sen voi halutessaan jakaa osiin. 

”Me uskomme painetun sanomalehden tulevaisuuteen. Kun käytettävyys paranee, lukijasuhde lujittuu entisestään ja myös uudet lukijat löytävät Hesarin. Jatkossakin pidämme kiinni vahvuuksistamme: syvällisestä journalismista, puhuttelevasta kerronnasta ja tinkimättömästä laadusta. Lukijoillemme tärkeät, tutut perusosiot säilyvät lehdessä, vaikka uusia sisältöelementtejä otetaan mukaan”, Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Venäläinen kertoo.

Uudistusta on testattu usean vuoden ajan lukijoilla ja mainostajilla, joilta on saatu tärkeää palautetta kehitystyöhön. Helsingin Sanomat kerää myös kuluvan vuoden aikana yhteistyökumppanien ja lukijoiden toiveita ja palautetta toteutuksen tueksi. Uudennäköistä ja -kokoista lehteä päästään alustavan suunnitelman mukaan lukemaan vuoden 2013 alussa.