Parhaimmin ovat yllättäen selvinneet maakuntalehdet kuten Ilkka, Keskisuomalainen ja Alma Mediakin. Huolimatta levikkien laskusta, ilmoitusmyynti on vetänyt ja hinnat ovat pysytelleet korkealla eli erittäin kannattavalla tasolla. Myös suurin lehtitalo eli Sanoma News on selvinnyt hyvin.

On tosin muistettava, että ilman sopeutustoimia eli irtisanomisia talot eivät olisi pitäneet pintansa näin hyvin. Väkeä on vähennetty rankalla kädellä, jopa lainvastaisesti joissain taloissa. Pakon edessä on toimittava, mutta lakeja pitäisi kuitenkin noudattaa.

Pitkän linjan toimittaja ja viestintäalan konkari Reijo Vatanen kirjoitti viikko sitten Mediaviikossa, että lehtitaloilla on edessään menetetty tulevaisuus. Mikään ei tule pelastamaan sanomalehtiä internetin ilmaismedian aiheuttamalta tuholta. Tämä on hänen viiltävä viestinsä.

Merkit maailmalta ovat selvät. Lehtitaloja katoaa kartalta ja pillit pannaan pussiin. Sama trendi toteutuu Suomessakin, tosin vuosikausia myöhemmällä syklillä. Mutta on toisenlaisiakin esimerkkejä. Ruotsissa talousalan sanomalehti Dagens Industri on onnistunut pitämään asemansa, jopa kasvattamaan talouttaan, mikä on merkillepantava ilmiö. Onko sittenkin tietyillä erikoislehdillä mahdollisuutensa?

Lehtitalojen uusiutumiskykyä internetin aiheuttamaan muutokseen sopii epäillä. Netissä kyse on eri bisneksestä kuin sanomalehden tuottamisessa. Lehtiyhtiön siirtyminen internetin maailmaan on yhtä suuri hyppäys kuin sahayrittäjä ryhtyisi sementin tuottajaksi. Kumpikin tosin tuottaa rakennusmateriaalia, mutta voiko tätä osaamista käyttää hyväksi toisessa liiketoimessa ja missä määrin?