Voittajaehdokkaat esitellään MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa 9.3. alkaen. Esittelyt ovat nähtävissä jälkikäteen Katsomossa. Tänä vuonna myös yleisö pääsee valitsemaan oman suosikkinsa Facebook-äänestyksellä. Tästä äänestykseen. Äanestäjän pitää olla kirjautuneena Facebookiin.

Vuoden juttu valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

 

Toimittaja Lauri Martinmäki, Keskisuomalainen 17.11.2011:

Yksityiset terveys- ja hoivapalvelut: Veronmaksuhalu lopahti

Terveyspalveluyritys Mehiläinen teki viime tilikaudella liikevoittoa 39 miljoonaa euroa. Tästä se maksoi veroa vain noin prosentin, koska tilitti 36 miljoonaa euroa konserniavustuksina omistajilleen, kansainvälisille sijoitusyhtiöille. Suuri osa Mehiläisen tuloksesta perustuu yhteiskunnan varoin rahoitettavien palvelujen myyntiin. Lauri Martinmäen uutisointi toi konkreettisesti esiin verotuksellisen porsaanreiän ja herätti keskustelua hyvinvointivaltion muutoksiin liittyvistä lieveilmiöistä.

 

Toimittaja Ami Assulin, Silminnäkijä, YLE TV2 7.2.2011:

Kouluampujaksi leimattu

Jokelan koulusurmien vuosipäivänä 7.11.2008 hätäkeskukseen tehtiin ilmoitus, jonka mukaan ruoveteläisen koulun ympärillä liikkuisi aseistettu, kouluammuskelua suunnitellut oppilas. Hälytys käynnisti prosessiin, jota ei helpolla pysäytetty. Samuli Saarinen leimattiin kouluampujaksi, koulu jäi kesken, penkinpainajaiset ja ylioppilaskirjoitukset peruuntuivat. Noin kahden vuoden päästä syyttäjä päätti, ettei syytettä nosteta. Ami Assulin seurasi Samulin elämää noiden kahden vuoden aikana. Hänen ohjelmansa kertoi koskettavan tarinan koulukiusauksesta ja yhteisön silmätikuksi joutumisesta, mutta myös selviytymisestä.

 

Toimittaja Arja Paananen, Ilta-Sanomat:

Valelääkäripaljastukset

Arja Paananen paljasti marraskuussa kaksi valelääkäriä, jotka olivat harjoittaneet ammattia väärennetyillä papereilla. Valelääkärit jäivät kiinni vasta kun Paananen selvitti Pietarissa, että tutkintotodistukset olivat väärennöksiä. Paanasen huolellinen ja sinnikäs tutkiva journalismi toi esiin valelääkäreiden uskomattomat taustat sekä paljasti pahoja puutteita lääkäreiden valvonnassa ja viranomaisten toiminnassa. Artikkeleiden ansioista valelääkärit saatiin pois hoitotehtävistä ja lääkäreiden valvontaa ryhdyttiin parantamaan.

 

Vuoden journalistinen teko valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

 

Superpitkät jutut, toimittaja Ilkka Kulmala ja toimittaja Tero Karjalainen, Keskisuomalainen

Sanomalehtijournalismin trendi on viime vuosina kulkenut Suomessa kohti lyhyempiä juttuja. Keskisuomalaisessa päätettiin lähteä vastavirtaan. Lehdessä julkaistiin viime vuoden aikana 13 superpitkää 3-7 sivun laajuista juttua. Muutosta edelsi koko toimituksen kouluttaminen uuteen ajatteluun. Tuloksena oli laatujournalismia, josta myös lukijat ovat pitäneet.

 

Oma Olivia, päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Art Director Liisa Karttunen, Olivia

Oma Olivia on projekti, jossa lukijat tekivät aikakauslehden numeron. Lukijat päättivät muun muassa lehden päähenkilöjutun kohteen ja hänelle esitetyt kysymykset. He valitsivat kauneus-, matka- ja ruokajutun aiheet ja näkökulmat. He kirjoittivat matkajutun, valitsivat vaatteita muotijuttuun ja mallin lehden kanteen. Hanke on luonut uudenlaista yhteyttä lukijoiden ja tekijöiden välille ja avannut journalistista prosessia yleisölle. Oma Olivia -numero oli myös myyntimenestys.

 

Jutut vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista, toimittaja Susanna Kemppainen, päätoimittaja Markku Mantila, Kaleva

Kaleva toi esiin alueellaan vaikutusvaltaisen herätysliikkeen sisällä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia, jotka eivät olleet päätyneet viranomaisten tietoon. Vuosikymmeniä jatkuneesta hiljaisuuden kulttuurista ja salailusta on nyt päästy uhrien suojeluun ja tekojen oikeuskäsittelyyn. Poikkeuksellisen laajasta painostuksesta ja sadoista perutuista lehtitilauksista huolimatta Kaleva otti myös pääkirjoituksissaan johdonmukaisesti kantaa tekoja ja vaikenemista vastaan.

 

Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

 

Toimittaja Anu Nousiainen, Helsingin Sanomat Kuukausiliite

Anu Nousiainen yhdistää kiinnostavat aiheet, isot teemat ja kovat faktat koskettaviin yksilökohtaloihin. Taso pysyy korkealla jutusta toiseen kuten mm. jutut ”Malarian kourissa”, ”Pyramidin huipulla”, ”Se kohtelias poika” ja ”Rikos: rakkaus” osoittavat. Tekstit ovat huolellisesti rakennettuja ja taitavasti kirjoitettuja – pitkissäkin jutuissa jännite säilyy ja tarinat pitävät otteessaan.

 

Toimittaja Risto Lindstedt, Suomen Kuvalehti

Risto Lindstedt ymmärtää ihmisen alituisen häilyväisyyden hyvän ja pahan, oikean ja väärän, ruman ja kauniin välillä. Hän kuvailee ihmisiä ja maailmaa hyväntahtoisesti hymyillen, hätäilemättä ja tärkeilemättä. Lindstedt on jutuissaan myös suomen kielen kehittäjä ja uudistaja. Hänen persoonallinen tyylinsä, jutturakenteensa, lauseensa ja uudissanansa osoittavat, kuinka elävä ja koko ajan uudistuva väline kieli voi olla taitavan journalistin käsissä. Viime vuoden helmiä oli Lindstedtin juttu ”Pyhiinvaellus Athosvuorella: Tuoksuu perillä olemiselta.”

 

Toimittaja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat

Esa Mäkisellä on ollut merkittävä rooli uudenlaisen journalismin luomisessa. HS Open -projektissa on avattu erilaisia tietokantoja kaikille avoimiksi ja lehteen on kutsuttu ohjelmoijia ja graafikoita ideoimaan yhdessä toimittajien kanssa datan jatkokäyttöä. Lopputuloksena on syntynyt tuoreita tapoja käsitellä niin yhteiskunnallisia kysymyksiä kuin kulttuuritarjontaakin. Lisäksi Mäkinen on toimittajana kehittänyt uusia näkökulmia ja lähestymistapoja kulttuurijournalismiin.

 

Suuren journalistipalkinnon palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna:

 

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset

Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus

Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti

Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi

Paula Salovaara, toimituspäällikkö, Helsingin Sanomat

Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy

Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV3 Uutiset ja ajankohtaisohjelmat

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.