Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen toteaa Mediaviikolle, että YLE haluaa tietoisesti kehittää näkymistään sosiaalisessa mediassa. Työntekijöitä aktivoidaan ja ohjeistetaan. Yhtiö avaa uusia ohjelmia kytkeytyneinä sosiaaliseen mediaan reaaliajassa. ”Sosiaalisessa mediassa menestyminen on ennen kaikkea asennekysymys”, hän tiivistää.

Yleisradio näkee sosiaalisen median myös aivan uutena jakelukanavana. Sisällön jaettavuus saa uuden mahdollisuuden sosiaalisessa mediassa, eikä maksa juuri mitään.

Nokian menestyminen somesssa ei ole yllätys. Yhtiö on toimelias niin Facebookissa, Twitterissä, YouTubessa ja Googlessakin. Nokia käyttää tehokkaasti sosiaalista mediaa hyväkseen kaupallisesti, mikä varmasti tulee näkymään yhtiön kassavirrassa positiivisesti lähitulevaisuudessa.Tässä tutkimuksessa somen onnistumisen korrelaatiota liikevaihtoon ei kuitenkaan tutkittu.

Fazeria voi pitää hieman yllättävänä menestyjänä. Yhtiö on kuitenkin ottanut etenkin Facebookin tehokkaasti haltuunsa. Jopa Fazerin Sinisellä on erittäin näyttävät sivut, joilla on peräti 185 561 tykkääjää tätä kirjoitettaessa. Sosiaalisesta mediasta on tullut myös markkinointiviestinnän tehokanava, ei pelkästään tiedotuksen.

Muut mediayhtiöt ovat kuitenkin varsin heikkoja somessa, vaikka juuri niiden luulisi hallitsevan viestinnän keinovalikoiman. Varsinkin Sanoman menestyminen on vaatimatonta, samoin AlmaMedian. Paras muista yhtiöistä on A-lehdet, joka selvästi ottaa kaulaa muihin aikakauslehtien viemisessä someen.

Raportin tekijät edustavat informaatiotutkimuksen ammattilaisia. Kumpikin tutkijoista on tehnyt akateemisen lopputyönsä sosiaalisesta mediasta Oulun yliopistossa ja toinen heistä jopa valmistelee väitöskirjaa aiheesta. Tutkimus on kvantitatiivinen ja laadulliset arviot on jätetty lukijan tehtäväksi.

Raporttia, joka on kauttamme saatavana sähköpostitilauksena 495 eurolla, tullaan laatimaan tämän vuoden kuluessa uudelleen. Silloin selviää mm. sosiaalisen median nousijat ja laskijat. Myös järjestöpuolelta ja julkishallinnosta on tulossa erilliset raportit.

Lue myös ruotsalaisen Medievärldenin juttu aiheesta.