Alma Media rakentaa Tampereelle isoa painolaitosta, jonka kokonaishinnaksi yhtiö on ilmoittanut 50 miljoonaa euroa. Summaan sisältyvät painokoneen lisäksi myös postituslaitteet ja apulaitteet. Yhtiö on sopinut rahoituksesta Pohjola Pankki Oyj:n kanssa alkuvuodesta.

Alma Media ei ole julkistanut manrolandin kanssa sopimaansa kauppahintaa. Oletettavasti Alma on kuitenkin ostajien markkinoilla pystynyt neuvottelemaan edullisen kaupan, mutta joutunut ehkä maksamaan ennakkomaksua miljoonia euroja. Näiden osalta voi olla edessä alaskirjaus. Mistä Alma nyt koneensa hankkii ja millä maksaa?

Sama kohtalo on edessä oululaisella Kirjapaino Osakeyhtiö Kalevalla. Yhtiö rakentaa parhaillaan Takalaanilaan uutta painolaitosta, jonka arvoksi on kerrottu aiemmin 30 miljoonaa euroa. Painokoneen osuus siitä on ylivoimaisesti suurin. Yhtiö on onneksi varakas, joten se kestää useiden miljoonien eurojen mahdollisen menetyksen. Ilman käteisvaroja isoja painokoneita ei enää tänä päivänä voi hankkia.

Manroland on 160 vuotta vanha yritys, joka on alallaan maailman kolmanneksi suurin. Työntekijöitä sillä on 6.600, jotka kuukauden sisällä saavat lähteä. Marraskuun palkat heille jo jäävät maksamatta, kertoo Handelsblatt.

Manroland ajautui vuoden 2008 talouskriisin jälkeen vaikeuksiin, kun tilaukset vähenivät 50 prosenttia. Yhtiöstä omistaa pääomasijoittaja Allianz Capital Partners ( ACP) 75 prosenttia, joka on tehnyt manrolandiin lisäsijoituksia viime vuonna tappioiden kattamiseksi. Huolimatta työvoiman vähentämisestä viidenneksellä ja lyhennetyistä työviikoista, kulujen karsinta ei riittänyt.

Syitä manrolandin kaatumiseen on kaksi: äärimmäisen kova Aasiasta tuleva kilpailu sekä supistuneet markkinat web-viestinnän takia. Internet ja globalisaatio upottivat saksalaisyhtiön.

Kirjapainomarkkinat ovat supistuneet niin rankasti, että rahoittajat eivät juurikaan anna länsimaissa luottoa yli miljoonan euron hankinnoille.

Kaksi suurta painokonejättiä Heidelberg ja Koenig & Bauer (KBA) vielä sinnittelevät, tosin rajusti kulujaan leikaten. ACP on Heidelbergin suuri omistaja, joka viime vuonna pyrki yhdistämään painokoneyhtiöt. Manroland kaatoi hankkeen.

Heidelbergin osake kuitenkin ampaisi perjantaina konkurssi-uutisen jälkeen 15 prosentin nousuun ja KBA yhdeksän prosentin nousuun.

Kirjapaino-alan ja printtimedian suurmyllerrys jatkuu ja edessä on vielä monta perinteisen median konkurssia myös Suomessa lähitulevaisuudessa.

Manrolandin tiedote konkurssihakemuksesta.