Neuvottelut oikeuksista ovat olleet Ylelle pitkä ja intensiivinen prosessi. ”Sopimuksen hintaa ei voi kertoa, mutta saimme sen tässä markkinatilanteessa suhteellisen edullisin ehdoin”, sanoo YLE Urheilun sopimuksista vastaava päällikkö Roope Portman. Hän on myös Lontoon 2012 kesäolympialaisten tuottaja.

Yle esittää suomalaiskatsojille Sotshin talviolympiakisat vuonna 2014 ja Rio de Janeiron kesäolympialaiset 2016. Mukana ohjelmistossa ovat myös ensi kesän Lontoon olympiakisat. Lontoossa kisat alkavat 27.heinäkuuta 2012.

Olympiakisat keräävät katsojia televisioiden ääreen, ja ne ovat vuodesta toiseen suosituimpien tv-ohjelmien joukossa.

”Olemme ylpeitä, että voimme tarjota monipuolisesti urheilua vapailla kanavillamme. Olympialaiset ovat upea lippulaivamme. Suomalaiset ovat aina seuranneet innokkaasti urheilua. Urheilulla on vahva painoarvo niin televisiossa, radiossa kuin internetissäkin”, toteaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

”Kun valmistaudumme Lontoon olympiakisoihin, on hienoa katsoa eteenpäin aina vuoteen 2016 saakka ja tietää, että voimme esittää kolmet seuraavat olympialaiset. Välitämme olympialaiset yhteistyössä Kansainvälisen olympiakomitean (IOC), Euroopan Yleisradioyhtiön (EBU) ja Sportfiven kanssa. Pyrimme siihen, että Lontoon, Sotshin ja Rion kisoista tulee Suomen katsotuimpia televisio-ohjelmia”, Kivinen jatkaa.

Lontoon kisoista televisiossa tulee kahdelta kanavalta yhteensä 450 tuntia olympialähetystä ja radiolähetyksiä on luvassa YLE Puheen taajuudella liki 200 tuntia. Olympiakisat toteutetaan kotikatsomoihin myös ruotsinkielisillä selostuksilla.

”Olympialaiset kruunaavat YLE Urheilun monipuolisen sisältötarjonnan. Ylellä on pitkät perinteet olympialaisten välittämisessä ja haluamme jatkaa tätä merkittävää perinnettä. Tarjoamme suomalaisille myös tulevina vuosina elämyksellisiä hetkiä”, sanoo YLE Urheilun päällikkö Markku Jylhäsalo.

Lontoon 2012 oikeudet myönnettiin Ylelle osana EBU:n sopimusta. Sotshin 2014 ja Rion 2016 mediaoikeudet tulivat Suomeen kansainväliseltä urheiluoikeuksia myyvältä Sportfivelta. Yhtiö hankki Suomea koskevat oikeudet Kansainväliseltä olympiakomitealta (IOC), ja myönsi ne edelleen Ylelle.