Antti-patsasta on jaettu vuodesta 1981 lähtien, ja sillä on kunnioitettu ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen (1708–1795) elämäntyötä kansan sivistyksen ja lukemisen hyväksi.

– Tilattavien lehtien lukijoiden verottaminen on kauaskantoinen takaisku lehtien lukemiselle, sivistykselle, viestinnän moniarvoisuudelle ja sananvapaudelle. Uudesta verosta kärsivät erityisesti haja-asutusalueiden pienet paikallislehdet, joiden taloudellinen kantokyky on muutenkin heikko, arvioi Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaoston puheenjohtaja Arto Henriksson.

– Tässä tilanteessa Antti-patsaan jakaminen ei olisi ollut sopivaa. Paikallislehdistön tunnelmia kuvaa ehdotus, että Antin sijaan lehtien lukemisen verottamista ajaneille tulisi jakaa kansallinen Juntti-patsas, Henriksson totesi.

Paikallislehdistön Antti-patsaan saajasta päättävät Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien päätoimittajayhdistys sekä Suomen Paikallismediat Oy. Ensimmäisen Antti-patsaan sai vuonna 1981 eduskunnan puhemies Johannes Virolainen. Viime vuonna Antti-patsas jaettiin Kaupan Liitolle.

Valtakunnallisen Antti-patsaan myöntämisen peruuntumisesta huolimatta useat paikallislehdet jakavat normaalisti Antin päivänä maakuntien Antti-patsaita sekä lehtien omia Antti-patsaita.