Romanien paluu kertoi kerjäläisten leirioloista Kalasatamassa. ”Tajusimme olevamme todistamassa jotakin sellaista, mitä ei ollut Suomessa aikaisemmin nähty.”

”Silloin romanileirit eivät vielä juuri olleet esillä suomalaismediassa. Kun menimme kuvaajan Hans-Peter Dhuyn kanssa Kalasataman leiriin, järkytyimme molemmat. Erityisesti se, että leirillä oli myös lapsia, kosketti”, Tero Koskinen kertoo. ”Tajusimme olevamme todistamassa jotakin sellaista, mitä ei ollut Suomessa aikaisemmin nähty.”

Puheenvuoro romaneille

Palkintoraadin mielestä aihe oli mielenkiintoinen tämän päivän Euroopassa. Ohjelma katsoo romani-ilmiötä paitsi EU-tasolta, myös kansalliselta, paikalliselta ja yksilötasolta.

”Euroopassa pallotellaan vastuuta. Suomessa ei ole näkynyt kerjäläisiä kadulla kymmeniin vuosiin. Meidän näkökulmastamme romanikerjäläiset ovat EU:n seurausta, mutta toisaalta he myös tekevät EU:n ongelmia näkyviksi”, Koskinen sanoo.

Raati kiitteli tekijää erityisesti siitä, että ohjelmassa oli annettu puheenvuoro romaneille itselleen ja valotettu paikallista näkökulmaa. Tero Koskisen mielestä Romanien paluu -jutun palkitseminen osoittaa, että A-studion journalismi kestää kansainvälisen vertailun. Hän kiittää myös tiimiään: kuvaajia Hans-Peter Dhuyta ja Janne Langenia sekä leikkaaja Airi Koski-Laulajaa.

”Heidän kanssaan oli hyvä tehdä tällaista raporttia. Lahjakkaita ja kokeneita tekijöitä.”

Lisää tutkivaa journalismia

Tero Koskinen on huolissaan siitä, että toimitettujen juttujen ja perinteisen raportoinnin sijaan ajankohtaisohjelmia ovat valtaamassa suorat studiohaastattelut.

”Tutkiva journalismi on perinteisesti Ylen ydinosaamista. Suorat haastattelut ovat tietysti halpoja tehdä, mutta tämä suunta ohentaa journalismia.”

Tällä hetkessä MOT:n toimittajana työskentelevä Tero Koskinen ei ole palannut aiheeseen juttunsa jälkeen.

”Sekä romaniaktiivit että toimittajakollegat ovat olleet yhteydessä minuun aiheesta. Suomeen Itä-Euroopasta tulleet romanikerjäläiset ovat myöhemmin olleet hyvin esillä myös muissa medioissa. Kuitenkin esimerkiksi Kalasataman leirin purkaminen jäi mielestäni turhan vähälle huomiolle. Ihmisoikeusnäkökulma ei ehkä ole trendikäs näinä päivinä.”

Euroopan parlamentin journalismipalkinto luovutettiin nyt neljännen kerran. Se myönnetään toimittajalle, joka on edistänyt työssään merkittävällä tavalla EU:n politiikan ja instituutioiden ymmärrystä. Tämän vuoden kilpailuun osallistui ennätyksellisen paljon toimittajia Euroopan unionista. Jäsenmaiden raadit valitsivat kilpailuun 64 ehdokasta. Neljä voittajaa sai jokainen 5000 euron palkinnon. Palkintoseremonia pidettiin 19.10. Brysselissä.